Sveriges största midsommarfirande. Gropen i Leksand lockar årligen tiotusentals människor men inte i år. Foto: TT

Ungdomsfester och informationsfilmer – så blir midsommarfirandet 2020

Uppdaterad
Publicerad

Ingen majstång, inga spelmän och inga små grodor. När Leksands kommun arrangerar pandemianpassad midsommar har de traditionella aktiviteterna ersatts med digitala informationsvideor. Och det är inte bara i Dalarna som högtiden ser annorlunda ut i år.

Midsommar i Sammilsdalsgropen i Leksand samlar vanligtvis runt 30 000 personer. Det är folkdräkter, fioler och kransar i håret. Det är kyrkbåtar och folkdanslag. Det är högtid och det är fest. Men inte i år, åtminstone inte i stor skala.

– Av det vi brukar ordna är det ingenting som blir av. Det blir ju folksamlingar vid varje moment, säger Pär Ohlsson, kulturchef på Leksands kommun.

Majtsång i gamla kläder

De vanliga aktiviteterna har i år ersatts med informationsfilmer. I en serie på tio avsnitt som publiceras på kommunens digitala kanaler kan man bland annat ta del av tips på hur man firar en småskalig midsommar.

Inte ens majstången kommer kläs om i ny blomsterskrud. I Leksand påbjuder traditionen att fjolårsstången står kvar med vissna löv fram till några dagar innan det nya firandet då den smyckas på nytt. Men inte i år.

– Den får stå kvar med gamla kläder. Det blir någon slags markering för den pågående pandemin, säger Pär Ohlsson.

Förköp krävs på Skansen

På Skansen i Stockholm, som årligen samlar mellan 20 000 och 30 000 besökare på midsommarafton, ser planerna också annorlunda ut. Max 6 000 personer får vistas på området under hela dagen till ett begränsat urval aktiviteter.

Inomhusmiljöerna är stängda, dansen runt stången är inställd och folkdanslaget uteblir. I stället erbjuds picknickmöjligheter och beskådande av majstänger på inhägnade områden. För att undvika köer och biljettkaos krävs förköpta biljetter och arrangörerna räknar med att det blir slutsålt innan fredagen.

– Det känns väldigt ledsamt. Vi vill ju att gästerna ska komma hit men vi kan inte ta emot dem. Allt annat vore att inte ta ansvar och det vill vi ju inte. Det är en väldigt blandad kompott av känslor, säger Yvonne Nordlind, marknadschef på Skansen.

Ungdomsfest på Öland

På Öland står hembygdsföreningarna för de traditionella arrangemangen men den absoluta majoriteten har ställt in i år. Här finns dock en tradition av icke-officiella arrangemang som inte brukar följa regler lika tydligt.

Spontana ungdomsfester vid Köpingsvik i Borgholm kan samla upp emot 10 000 personer.

– Vi hoppas att det inte kommer vara så utbrett i år men tvärt om tror vi att det finns risk att det blir väldigt stort eftersom det finns så få alternativ, säger Linda Hedlund, säkerhetssamordnare på Borgholms kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.