Avtalet planeras att gå igenom nästa vecka, säger tre personer nära affären till nyhetsbyrån. Vattenfalls styrelse förväntas ge klartecken för avtalet inom de närmaste 10 dagarna. Två rivaliserande budgivare, Macquarie och Czech Coal, ska ha dragit sig ur budgivningen.
Vattenfall vill inte kommentera köpet.
– Vi lämnar inga kommentarer till pågående affärer. Det här är rykten och det kommenterar vi inte, säger Lars-Åke Linander vid Vattenfalls pressavdelning till TT.
Även den ryktade köparen EPH undviker att kommentera, och vill inte heller säga när de kan tänkas säga mer om affären.
– Nej, det finns ingen sådan tidsplan, säger Daniel Castvaj, kommunikationschef på EPH.
MP svängde i sin valfråga
Vattenfalls kolgruvor i Tyskland har länge varit omdiskuterade, inte minst av Miljöpartiet som under valrörelsen 2015 gång på gång poängterade hur viktigt det var att kolgruvorna avvecklades, ofta illustrerad i debatter med en bit kol som språkrören förde med sig som rekvisita.
Men när MP sedan kom i regeringsställning lät det annorlunda. Då hade de svängt i frågan, avveckling var då inte längre en självklarhet utan istället öppnade man upp för försäljning av kolkraftverken.
Under fredagen skriver MP ”Det innehåller inget nytt i sak annat än spekulationer. Om det är aktuellt med bud ska ägarsamordning ske med regeringen och det har inte påbörjats.” i ett mejl till SVT Nyheter.
Vattenfalls vd försvarade försäljning
Vattenfalls vd, Magnus Hall, diskuterade den framtida försäljningen av kolgruvorna under en intervju hos Agenda från september 2015. Då resonerade han på följande vis:
– Vi vill sälja därför att vi är på väg att ställa om Vattenfall till ett nytt företag som ska anpassa sig till det som är framtidens energimarknad. Det kommer se helt annorlunda ut i framtiden. Vi kommer ha mycket mer spridd tillverkning av elektricitet, vi kommer ha kunder som kommer att tillverka sin egen elektricitet och vi vill vara med i den omvandlingen och då passar inte brunkolen in, säger Magnus Hall.
Varför tar du inte chansen att vara med och avveckla en av Europas värsta klimatförstörare?
– Jag tror att jag får mycket mer utväxling på att vara en utvecklare av ny energiproduktion, framför allt bygga mycket mera vind, det ger mycket mer effekt och det är det som är det nya energilandskapet. Det är där vi ska få vår energi ifrån i framtiden och det tycker jag är Vattenfalls roll att vara med i det.
VATTENFALLS BRUNKOLSVERKSAMHET I TYSKLAND
- Vattenfall bryter brunkol i fem dagbrott. Vattenfall äger fyra brunkolseldade kraftverk.
- Brunkolsverksamheten står för cirka 10 procent av Tysklands energiförsörjning.
- Ledningen för Vattenfall vill sälja hela brunkolsverksamheten inklusive kraftverken. Ett av skälen är att infria det långsiktiga målet att minska företagets totala koldioxidutsläpp från 94 miljoner ton år 2010 till 65 miljoner ton år 2020.