Hård kritik mot Tidöavtalet inom L

Uppdaterad
Publicerad

Flera liberala riksdagsledamöter har uttryckt att de inte kommer att kunna stödja alla delar av Tidöavtalet, enligt källor till Expressen, och LUF kräver att partiet röstar nej till Kristersson.

Samtidigt säger före detta partiledaren Maria Leissner att dagens överenskommelse fått henne att gråta.

– Vi som har varit medlemmar länge upplever att vi ser partiet dö, säger hon.

Maria Leissner, före detta partiledare för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet), reagerade starkt när dagens överenskommelse presenterades.

– Jag måste erkänna att jag grät, och jag vet att jag inte är den enda som har gjort det i dag, säger hon till SVT.

Westerholm överväger lämna

Hon påpekar att Tidöavtalet innehåller ”ett antal ganska svåra svek” mot nyligen fattade landsmötesbeslut. Mest överraskad är hon att de röda linjerna i frågor som rör rättssäkerhet har brustit.

– Jag trodde nog aldrig att jag skulle uppleva den dagen då den auktoritära nationalismen fördes in i regeringsställning, vilket ju i praktiken är det som har skett, med hjälp av mitt parti.

Tidigare riksdagsledamoten Barbro Westerholm säger till Aftonbladet att hon nu överväger att lämna partiet.

– Jag ska sova på saken och sedan får jag se vad jag gör.

LUF: ”Motsatsen till det vi kämpar för”

Även Liberala ungdomsförbundet använder ordet ”auktoritär” för att beskriva de gemensamma politiska förslagen och uppmanar partiet att rösta mot Moderatledaren Ulf Kristerssons regering.

”Vi kampanjade för ett friare och liberalare Sverige. Tidöavtalet är motsatsen till det vi liberaler kämpar för. I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära”, skriver flera företrädare för LUF en debattartikel på Expressen.

I avtalet står det bland annat att frågan om ett nationellt tiggeriförbud ska utredas. Men förslaget ser inte ut att ha något stöd i riksdagen, sedan de två liberala riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist uttalat är emot det. Nordquist skriver till Aftonbladet att hon ”kan leva med en utredning”, men är emot tills hon ser ”övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”.

Pehrson: ”Måste läsa hela”

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm, som länge har varit kritisk till att samarbeta med SD, säger till Dagens Nyheter att det är ”en tung dag” och menar att avtalet är långt värre än väntat:

– Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti.

Partiledaren Johan Pehrson försvarar överenskommelsen och tillbakavisar kritiken från Jönsson om att avtalet saknar liberal politik.

– Då har han bara läst hälften. Man måste läsa hela, säger han till Dagens Nyheter.

– Man får ge och ta. Så det är en orättvis beskrivning men det är klart att det innehåller både sött och salt.

Hör partiledaren Johan Pehrson ge sin syn på vad som var svårast att gå med på i Tidöavtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.