Efter att Socialdemokraterna krävt reservationer mot den planerade kostnaden för att förstärka det militära försvaret, valde de fyra borgerliga partierna under fredagsförmiddagen att lämna. Men enligt dem själva är det Socialdemokraterna som lämnat den genom att inte stå bakom hur mycket pengar som krävs.
– Vi fyra är överens om minst 84 miljarder till försvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent av BNP, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark under en gemensam pressträff med övriga borgerliga partier.
Kristdemokraternas Mikael Oscarsson säger att beslutet fallet tungt på försvarsminister Peter Hultqvist.
– Det besked som kom från Socialdemokraterna, är att man inte kommer att bry sig om det vi skrivit i beredningen, att 1,5 procent av BNP behövs. Då kan inte vi låna vårt namn till att skriva under en sådan beredning, säger Mikael Oscarsson.
”Väldigt allvarligt”
Liberalernas Allan Widman säger att de fyra borgerliga partierna har gjort vad de kan för att nå en överenskommelse.
– Emellertid så lämnar Socialdemokraterna som parti beskedet att de inte kan ställa sig bakom helheten i beredningens förslag och då kan naturligtvis inte heller vi skriva under rapporten, säger han.
Även Moderatledaren Ulf Kristersson var kritisk.
– Det är väldigt allvarligt att Socialdemokraterna i elfte timmen drar sig ur finansieringen. Det går inte att lita på dem. Det här är en otroligt dålig dag för försvarsmakten, säger han.
Om Sverige ska kunna ha ett långsiktigt och hållbart försvar krävs en långsiktig ekonomisk politik på området, sade Kristersson efter pressträffen. När Försvarsberedningen spricker är det regeringspartiet som bär ansvaret, anser M-ledaren:
– Nu har Socialdemokraterna förstört möjligheterna att bygga ett starkare svenskt försvar.
Skulle lämna slutrapport på tisdag
Försvarsberedningen, där samtliga åtta riksdagspartier har företrädare, skulle lägga fram sin slutrapport på tisdag i nästa vecka. Uppdraget har varit att föreslå riktlinjer, inklusive kostnader och anslag för försvaret för nästa försvarsbeslut, för åren 2021–2025.
Efter att Socialdemokraterna i slutskedet av förhandlingarna ville föra in en bilaga i slutrapporten, där partiet skriver att man inte är beredda att binda sig till en politisk uppgörelse gällande ekonomin, sprack dock samarbetet.
Under fredagseftermiddagen samlades försvarsberedningen för ytterligare ett möte. Men enligt Hans Wallmark (M) kom inget nytt ur det sammanträdet.
– Det Hultqvist sa i går om att man inte vill klargöra om ekonomin kvarstår och därför kvarstår också vårt besked från dagens pressträff.
Försvarsmakten avvaktar
Försvarsmakten är avvaktade med kommentarer.
– Vi följer nu de den politiska process som pågår. Inga ytterligare kommentarer just nu, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till SVT Nyheter.
Försvarsminister Peter Hultqvist meddelade senare under dagen att man uppdrar åt Försvarsmakten och FMV att redovisa en ekonomisk konsekvensanalys innan man tar slutlig ställning till den ekonomiska ramen för totalförsvarets fortsatta utveckling.
Fakta: Försvarsberedningen
Försvarsberedningen är ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Tanken är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.
Försvarsberedningen 2019 består av Björn von Sydow (S), ordförande, Kenneth G Forslund (S), Niklas Karlsson (S), Beatrice Ask (M), Karin Enström (M), Hans Wallmark (M), Roger Richtoff (SD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckström (C), Lotta Johnsson Fornarve (V), Allan Widman (L) och Mikael Oscarsson (KD).
Källa: Riksdagen, regeringen