Sedan konkursbeskedet den 12 mars har många anställda levt i ovisshet. Under onsdagen hölls ett informationsmöte för de anställda och kort därefter skickade konkursförvaltaren ett uttalande.
– Den fortsatta driften inom ramen för konkursen kommer sysselsätta cirka 1 700 av de konkursförsatta bolagens medarbetare. Därutöver tillkommer personer anställda i utländska dotterbolag. Övrig personal kommer bli arbetsbefriade och underrättelse härom kommer att skickas ut till berörda personer med start under morgondagen, skriver Mikael Kubu i ett pressmeddelande.
Konkursförvaltaren: ”Positivt”
Enligt honom har arbetet med konkursen fortsatt och Northvolts konkursbon har gjort en principöverenskommelse med berörda parter vad gäller finansiella garantier för den fortsatta driften.
– Trots stora neddragningar är det positivt att verksamheten i viss utsträckning kan fortgå, vilket sannolikt är avgörande för att kunna sälja verksamheten helt eller delvis, skriver Mikael Kubu.
I fabriken i Skellefteå jobbar i dag strax under 3 000 personer. Exakt hur många som tvingas sluta där är oklart. Northvolts kommunikationschef Matti Kataja säger att de får återkomma i den frågan.
Ekonomireportern: ”Finns hopp”
SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström menar att konkursförvaltarens drag innebär att han fortfarande har hopp om försäljning.
– Konkursförvaltaren hade också kunnat säga att ingen får stanna kvar. Han betraktar det som att det finns hopp, säger hon.
– Vi vet fortfarande inte hur länge det kommer hålla, det bygger på att förvaltaren lyckas sälja fabriken, fortsätter hon.
IF Metall i Västerås: ”Oklart hur många det blir här”
Oliver Szabo, huvudskyddsombud på IF Metall på Labs i Västerås, kände inte till siffran som kom i pressmeddelandet.
– Vi vet att det ska bantas, det har man gått ut med. Oklart hur många det blir här. Vi har inte haft några förhandlingar än. Det är klart folk blir oroliga. Alla står bara och väntar, funderar på om de blir kvar eller inte, skriver han.