Passagerarfartyg på Åland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppgifter i ny bok: Sverige hade planer på att skicka trupper till Åland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade detaljerade planer på att skicka trupper till Åland under 1980-talet och förvandla svenskflaggade passagerarfärjor till krigsfartyg. Det säger en underrättelsechef i en ny bok som presenterades i dag i Helsingfors.

Både Sverige och Finland fruktade hotet från Sovjetunionen under 1980-talet, men Sveriges neutralitet och Finlands vänskaps- och biståndspakt med Sovjetunionen, gjorde att allt samarbete skulle ske i hemlighet, uppger finska Hufvudstadsbladet.

Det är i Sten Ekmans nyutkomna bok om Sverige och Finland under Kalla kriget som Staffan Kvarnström, underrättelsechef på örlogsbas Ost, kommer med uppgifterna om att Sverige ville använda Åland för att försvara Sverige vid anfall.

Åland neutralt område

Gunnar Åselius, professor i militärhistoria på Försvarshögskolan, säger att den militära kontakten mellan Sverige och Finland alltid varit nedtonad.

– Jag är inte säker på att uppgiften är anmärkningsvärd. Det som skapar någon sorts möjlig sensation är idén i uppgiften att eftersom Åland är ett neutralt område, ett demilitariserat område, så skulle man inte ha den här typen av förberedelser, säger han till SVT Nyheter.

Uppgifter om militära samarbeten mellan Finland och Sverige har tidigare förekommit i andra böcker, berättar Gunnar Åselius, men eftersom samarbetet varit hemligt finns få skriftliga dokument.

– Man skulle kunna säga att det hade varit mer sensationellt om man inte skulle ha haft sådana förberedelser, säger han.

”Svenska neutraliteten en aning ihålig”

Uppgifterna som publiceras i Sten Ekmans bok kommer inte direkt att påverka hur Ryssland ser på Sverige i dag. Det menar Gunnar Åselius.

– Ryssland har en ganska klar bild av hur Sverige positionerade sig under Kalla kriget och de har en klar bild av hur Sverige positionerar sig nu. Uppgifterna i boken bekräftar bara deras bild att den svenska neutraliteten varit en aning ihålig. Det är klart att vi har velat vara neutrala, men sen har vissa argumenterat att det alltid finns lägen som kan uppstå, som man inte vill ska uppstå, och att det bara är ansvarsfullt att vara förberedd.

SVT Nyheter har sökt Försvarsmakten som avstår från att kommentera uppgifterna med hänvisning till sekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.