Foto: SVT

Uppgifter: Palmegruppen har samlat in dna-spår

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i mars lämnade Palmegruppen in dna-spår till Rättsmedicinalverket, rapporterar Aftonbladet. Samtidigt rapporterar Expressen att det är den så kallade Skandiamannens släktingar som har testats. Tidigare i år lovade chefsåklagare Krister Petersson att presentera en lösning på mordet på Olof Palme senast i juni.

Det var i en intervju i SVT-programmet ”Veckans brott” som Krister Petersson kom med sin sensationella utfästelse: i juni i år presenterar han en lösning på det 34 år gamla mordet på Sveriges tidigare statsminister Olof Palme.

Sedan dess har spekulationerna om vad chefsåklagaren har för bevis och åt vilket håll de pekar.

Nu rapporterar Aftonbladet att Palmegruppen har samlat in dna-spår som skickades till Rättsmedicinalverket så sent som i mars i år.

– Palmegruppen har inkommit med en begäran, säger Cajsa Älgenäs, enhetschef för rättsgenetik, till tidningen.

Skandiamannens släktingar ska ha dna-testats

Samtidigt rapporterar Expressen att det är fyra av Skandiamannens nära släktingar som har förhörts och topsats. När polisen dna-topsar är syftet ofta att säkerställa eller utesluta en möjlig gärningsperson i ett brott.

Dna-tekniken tagit rejäla kliv framåt sedan Olof Palme mördades.

– Jag var i kontakt med dem innan polisen skulle åka och träffa dem. De tycker att detta är väldigt besvärande eftersom de tyckte att han var en förtjusande, snäll och vänlig person. De förstår inte detta över huvud taget, säger Skandiamannens avlidne brors fru till Expressen.

Det är sedan tidigare klarlagt att Skandiamannen var på mordplatsen och att han varit med i mordutredningen sedan skotten avlossades. Samtidigt har Skandiamannens släktingar ihärdigt förnekat att han har något med mordet att göra.

I intervjun i ”Veckans brott” gav Krister Petersson uttryck för två möjligheter innan sommaren:

  • Någon kommer att åtalas för mordet på Olof Palme 1986
  • Utredningen läggs ner

Tror att mördaren är död

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem sa då att det knappast rör sig om en levande person.

– Jag kan svårligen tänka mig att åklagaren skulle ha agerat på detta sätt om någon skulle befinna sig i livet, sa han och fortsatte:

– Dels hade personen haft en skälig misstanke riktad mot sig, och då haft en försvarare. En åklagare hade inte fått lov att uttala sig förrän man haft en slutdelgivning klar, och den försvarare som då sysslat med att titta på utredningen hade kommit med synpunkter.

Skandiamannen dog i juni år 2000.

SVT Nyheter har sökt Krister Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.