Hos en massör, kiropraktor eller naprapat är det omöjligt att hålla två meters avstånd. När coronaviruset spreds i Sverige blev många därför rädda för smittrisken och slutade komma helt.
– Men vi är legitimerad sjukvårdspersonal så vi vidtar de åtgärder som krävs gällande basala hygienrutiner och liknande, säger Fredrik Lange, ordförande för Legitimerade kiropraktorers riksorganisation (LKR).
LKR har 230 medlemmar – som sammanlagt tappat 40 procent av sin omsättning under krisen.
Även många massörer fick det svårt, berättar Lars Carlstrand, ordförande för föreningen Svensk Massage med 15 000 medlemmar. Men de senaste veckorna har det hänt något, vittnar både Svensk Massage och LKR om.
Sitter för mycket
Kunderna kommer tillbaka. Och bland de som kommer har en större andel arbetsrelaterade besvär kopplat till hemmajobb.
– Vi har sett en fördubbling de senaste veckorna, särskilt i Stockholm. Ergonomiska, genomtänkta arbetsplatser har bytts ut mot att arbeta i barnens lekrum eller i soffan hemma. I längden så påverkar det, säger Lars Carlstrand.
Smärtor i nacke, axlar, korsrygg och ländrygg är vanligt. Likaså spänningshuvudvärk på grund av dålig cirkulation och spända muskler efter mycket stillasittande.
Orsaken är inte bara att man ofta sitter som en räka framför en liten laptop, vid ett skrivbord som inte går att höja eller sänka – utan också att man sitter för mycket.
– Man har inte samma rutiner med regelbundna pauser, och eftersom man pratar med folk via datorn tar man inte heller några mikropauser. Pratar man i telefon kan man gå runt under tiden, men med någon på andra sidan skärmen blir man ofta sittande timme efter timme, säger Fredrik Lange.
”Lider i det tysta”
För att slippa smärta är det viktigt att byta arbetsposition ofta och att röra på sig. Gärna genom att ta en längre promenad eller göra yoga på lunchrasten, men också genom att röra på axlar, armar och nacke under regelbundna kortare pauser. Man kan också ta ett varmt bad eller en dusch för att mjuka upp musklerna.
Men det viktigaste är att söka hjälp om man behöver det.
– Många sitter hemma och lider i det tysta eftersom de vill hålla social distans. Det är viktigt att följa råden, men har man stora besvär ska man söka hjälp, säger Fredrik Lange.
Lars Carlstrand håller med:
– Det är tryggt att gå till en yrkesmassör, vi har samma regler som på sjukhus med handsprit och att tvätta bänken. Vi kan avlasta vården och ta hand om människor, säger han.