Antalet som arbetar på distans har ökat från 15 procent till 57 procent under coronakrisen, enligt en ny undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Tele2.
– Innan coronapandemin var hemarbete oftast upp till var och en. Det var något man kunde komma överens med sin arbetsgivare om för att få ihop livspusslet eller för utföra sitt arbete i en lugnare miljö. Men nu har det blivit obligatoriskt på många arbetsplatser och därför är det intressant att se hur attityden skiljer sig åt, säger Fredrik Hallstan, kommunikationsansvarig för företagsdelen på Tele2.
”Många stressar mindre”
Undersökningen drar slutsatsen att distansarbete kan leda till att medarbetarna blir effektivare och mår bättre. Över en tredjedel av de som hemma jobbar på heltid upplever att de får mer gjort än innan. Bland dem som jobbar mindre än 25 procent hemifrån är uppfattningen dock den motsatta.
68 procent av distansarbetarna upplever att de har en god balans mellan arbete och fritid och 64 procent att de kan koppla av när de är lediga. Drygt en tredjedel uppger att de är mer nöjda med sin arbetssituation under coronakrisen jämfört med tidigare.
– Vi trodde inte att folk skulle tycka att det var bättre att jobba hemifrån. Undersökningen visar att många mår bättre, stressar mindre och kan koppla av när de är lediga i högre utsträckning när de jobbar hemifrån, säger Fredrik Hallstan.
Kallpratet går förlorat
Å andra sidan påverkar distansarbetet relationen till kollegorna. 30 procent av de tillfrågade uppger att de tycker att videomötena blir så effektiva att kallpratet och relationsbyggandet går förlorat. Hälften säger att det påverkat lagkänslan negativt. I februari låg andelen på 26 procent.
4 av 10 av de tillfrågade vill fortsätta jobba mer på distans även när coronakrisen är över och lika många säger att de kommer resa mindre i tjänsten.
Undersökningen bygger på 1 000 webbenkäter som besvarats av anställda på företag med fler än tio anställda i februari och april 2020.
Så gick undersökningen till
Undersökningen är utförd av Kantar Sifo och bygger på en webbenkät som besvarats av 1000 personer. Den första undersökningen utfördes i februari 2020 och den andra i april samma år.
Deltagarna är mellan 25-64 år, arbetar hel- eller deltid på ett företag med över 10 anställda och får telefon och dator från jobbet.