Åsa Westlund (S) och Mats Persson (L) debatterar så kallade glädjebetyg i SVT:s Agenda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Westlund (S) och Mats Persson (L) om vad som kan göras politiskt för att se konsekvenser gällande orättvisa betyg snabbt. Foto: SVT

Utbildningsministern om glädjebetygen: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket säger att elever på fristående skolor presterar sämre i högskolestudier. Medan regeringen säger att de utreder frågan menar oppositionen att vinster måste förbjudas.

– Man måste säga till skolor som avviker att de kommer att drabbas av konsekvenser och att tiden när man kunde tjäna pengar på betygsfiffel är förbi, säger Åsa Vestlund (S).

Enligt skolforskarens uträkningar hade en elev som får 17,5 i betyg på en kommunalskola istället fått 18,6 på en fristående. Utbildningsminister Mats Persson (L) säger i Agenda att dagens skolbetyg inte är rättvisa:

– Vi vet ju att det finns konkurrens i skolsystemet och att alla skolor dras med i det här. Det finns ett tryck från föräldrar som trycker på lärare och vi vet också att det finns friskolor som ger glädjebetyg. Det är mycket, mycket allvarligt.

”Minska lönsamheten”

Oppositionen menar att det historiskt funnits en ovilja bland de borgerliga partierna att ta tag i problemen med ”glädjebetyg” eftersom de är kopplade till vinst.

– Vi har haft en majoritet i Sveriges riksdag under hela den tiden, även när vi har haft regeringsmakten, som inte vill göra någonting åt de här problem. De förslag vi lagt fram för att minska lönsamheten hos de fristående skolorna har fällts av riksdagen, säger Åsa Vestlund (S) som är utbildningspolitisk talesperson.

Utbildningsministern håller med om att högersidan borde tagit tag i den här problemen tidigare:

– Jag medger att mitt eget parti och borgerligheten inte har tagit den här frågan på tillräckligt stort allvar. Nu gör vi det och tillsätter en utredning för att få bukt med de här problemen.

Höga betyg för att tjäna pengar

Han menar att friskolor är en av tre delar i det som möjliggjort högre betyg som konkurrenskraft:

– Också det fatala misslyckandet i att flytta ansvaret från staten till kommunerna och föräldrar som ställer krav på lärare att sätta högre betyg,

Vestlund menar att vinstdrivna skolor måste pressas hårdare och tycker inte att regeringens utredning gör detta:

– Den går ju inte till botten med den drivkraften som finns hos vinstdrivna skolor att helt enkelt skylta med för höga betyg för att på det sättet tjäna pengar.

Se hela debatten i SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.