Utbildningsministern: Ska bli lättare att stänga skolor med stora brister

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen måste lättare och snabbare kunna stänga skolor med stora och återkommande brister. Det säger utbildningsminister Anna Ekström (S) angående turerna kring Römosseskolan, som trots återkommande kritik för brister, har fått fortsätta bedriva verksamheten.

Turerna runt Römosseskolan har varit många. De tre friskolorna i Göteborg, som alla har muslimsk profil, har i flera år fått kritik för olika brister, som till exempel könseparerad undervisning och bönestunder som inte upplevs som frivilliga. Ändå var det inte förrän det uppdagades att skolans tidigare rektor misstänktes för att ha förskingrat skolans pengar, som Skolinspektionen fattade beslut om stängning.

Imorgon, fredag, skulle de tre grundskolorna ha stängt enligt Skolinspektionens beslut. Men igår kom beslut från kammarrätten att skolorna får fortsätta att hålla öppet i väntan på förvaltningsrättens dom.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kommenterar i SVT:s Aktuellt varför skolan inte stängts trots återkommande brister. 

– Jag tycker inte att det ska vara så. Just därför har regeringen lagt ett förslag på riksdagens bord som innebär att Skolinspektionen lättare och snabbare ska kunna stänga skolor som har stora och återkommande brister.

”Okunnig kritik”

Kristina Axén Ohlin, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att regeringen genom regleringsbrev hade kunnat agera med den nuvarande lagstiftningen. Men det argumentet slår Anna Ekström ifrån sig.

– Det låter som en okunnig kritik. Det finns inga möjligheter att via ett regleringsbrev gå längre än vad lagstiftningen medger.

”Var för enkelt att starta skola”

Hon pekar på att lagstiftningen som möjliggjort att Römosseskolan och andra skolor har kunnat öppna och bedriva sin verksamhet är från 2011 då Alliansen hade regeringsmakten. 

Om du tyckte att den förra lagen var bristfällig, varför har ni inte ändrat den på sju år?

– Regeringen började med att ändra och skärpa de regler som finns om ägar- och ledningsprövning. Min bedömning är att det var nödvändigt. Det var för enkelt att starta en skola utan att ha rent mjöl i påsen. Den genomfördes 2019. Nu har regeringen lagt nästa förslag till skärpning av regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.