Historiskt är det annars just Centerpartiet och Socialdemokraterna som starkast försvarat den svenska neutralitetspolitiken och alliansfriheten. Faktum är att inte ens EU-medlemskapet i början på 1990-talet var självklart för Centerpartiet. Först efter en lång och uppslitande debatt kunde ett splittrat parti säga ja till svenskt medlemskap i EU.
C lutar åt Nato-medlemskap
De senaste åren har partiet dock tagit stora steg i Nato-frågan. Sedan ett par år tillbaka är partilinjen att kräva en utredning om svenskt Nato-medlemskap, men nu vill alltså partiledningen ta steget fullt ut – ett oreserverat stöd för svenskt medlemskap.
Med tanke på Centerpartiets historia är det rimligt att anta att frågan kommer att bli föremål för en intensiv debatt under fredagskvällen. Hur en omröstning kommer att sluta är omöjligt att förutse. Särskilt när partiledaren Annie Lööf inte är på plats för att driva partiledningens linje. Hon har ju nyligen fått barn och ersätts under sin föräldraledighet av förste vice partiledaren Anders W Jonsson.
Ryssland förändrar säkerhetsläget
Partiledningens argumentation för ett svenskt Nato-medlemskap handlar om att alliansen förändrats sedan kalla kriget, men också om det förändrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. I praktiken handlar det om en rysk upprustning och en rysk stat som blir allt mer aggressiv i sin utrikespolitik.
Kritikerna menar dock att ett svensk Nato-medlemskap i sig skulle öka spänningen runt Östersjön ytterligare. Dessutom skulle Sverige riskera att dras in i oönskade militära konflikter genom de ömsesidiga försvarsgarantier Nato-medlemskapet innebär.
Integrationspolitik – het fråga
En annan fråga som rimligen kommer att orsaka debatt på Centerpartiets partistämma är migrations- och integrationspolitiken. Partiet är visserligen väl samlat i denna fråga, men motioner finns om att på olika sätt skärpa asylreglerna för att minska det svenska flyktingmottagandet. Med all sannolikhet kommer dock dessa motioner att röstas ner på stämman. Numera applåderar centerpolitiker allra mest när ledande partiföreträdare talar om öppenhet och en generös asylpolitik.
Den blivande andre vice ordföranden Fredrick Federleys utspel i Svenska Dagbladet på torsdagen om att man bör kunna tala med Sverigedemokraterna för att skapa majoriteter i riksdagen föll därför inte i god jord på partistämmans första dag. Vice partiledaren Anders W Jonsson avfärdade uttalandena som ”olyckliga” och slog fast att partiet aldrig kommer att ”gå i armkrok med de som sprider hat och rädsla”.
Oavsett vad Fredrick Federley menade med sina uttalanden kan man konstatera att det inte finns något som helst stöd i hans parti för att närma sig Sverigedemokraterna.
Svagt ledarskap på vikariat
Att hålla partiledartal är inte lätt om du är satt på ett tidsbegränsat vikariat. Att lansera långsiktiga visioner är uteslutet. Därför valde vice partiledaren Anders W Jonsson i sitt inledningsanförande att presentera delar ur Centerpartiets kommande budgetmotion. Det handlade inte minst om förslag för att förbättra integrationspolitiken för att få fler nyanlända i jobb snabbare än i dag. Centerpartiet ser det just nu som sin stora utmaning att försöka visa varför deras integrationspolitik är bättre än regeringens.