Utflykt nära att sluta i tragedi – blev fall för domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Om olyckan är framme kan den enskilde förskoleläraren bli ansvarig. I Borlänge slutade en utflykt med en fällande dom i tingsrätten.

Tre av fyra pedagoger i barnomsorgen upplever att personalbristen är så stor att de inte kan garantera barnens säkerhet. Det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Nu frågar sig Lärarförbundet vad personalen ska våga göra tillsammans med barnen? Var går gränsen mellan en kriminell handling och en olyckshändelse? En incident där lärarens ansvar prövades i domstol inträffade i park i Borlänge sommaren 2008.

SVT granskar förskolan

– En av förskolelärarna står med en liten pojke och flicka nere vid vattnet och matar änder. När de ska gå tillbaka till de andra i gruppen håller hon de båda barnen i handen. Men så släpper den snart tvååriga pojken hennes hand. Förskolläraren är övertygad om att pojken följer efter henne de 20 metrarna till de andra barnen, säger Sandra Axelsson, lokalt ombud på Lärarförbundet i Borlänge.

Plötsligt upptäcker man att den tvåårige pojken saknas. Panik utbryter och personalen börjar leta. Efter en stund hittas pojken liggandes på magen med ansiktet i vattnet. Han är kall och livlös.

– Pojken har reflexväst så han syns tydligt där han ligger i vattnet. Personalen får upp pojken och ger honom lungräddning. Till slut hör de att pojken börjar andas igen, säger Sandra Axelsson.

Enskilt ansvar

Pojken klarar sig utan bestående men, men historien slutar inte där. Ett år senare åtalas förskoleläraren som släppte pojkens hand. Åklagaren ansåg att det var hennes fel att pojken nästan drunknade. Hon döms för vållande av kroppsskada och får betala både skadestånd och advokatkostnader.

– Det var ju naturligtvis inte så att förskoleläraren medvetet gjorde det här, det var ju en olycka. Men ett sådant ansvar finns i lagen och kan utkrävas, säger Fredrik Skoglund, chefsåklagare på Falu tingsrätt.

Enligt lagen har förskolepersonal ett tjänstemannaansvar och det innebär att den enskilde pedagogen kan ställas till svars om han eller hon är oaktsamma och brister i tillsynen. Facket anser att domen är orättvis och att domstolen skulle ha tittat på hela ansvarskedjan och inte bara lagt skulden på den enskilde förskolläraren.

– Förskoleläraren var också den som räddade pojkens liv. Hon hade veckan innan olyckan gått en hjärt- och lungräddingskurs, säger Sandra Axelsson.

Mer försiktighet

Även om domen är en av få i sitt slag har den satt sina spår. På Borlänge kommun har man infört ett  centrala säkerhetsdirektiv som gäller alla förskolor. Dessutom har förskolecheferna genomfört en  säkerhetskurs. På vissa förskolor har personalen helt slutat gå utanför förskolegården med barnen och  andra går man ut med färre barn än tidigare. Lärarförbundet i Borlänge får regelbundet samtal från oroade medlemmar.

– Jag får inte så mycket frågor om hur kan vi göra för att olyckor aldrig ska hända. Personalen vet att olyckor händer. Men frågan är hur kan vi göra för att fria oss från ansvar och inte bli fällda, säger Sandra Axelsson.

Facket anser att förskolepersonalen har blivit försiktigare, men också noggrannare efter domen och kommunens säkerhetsdirektiv.

– Numera är man noggrannare för att garantera säkerheten, vilket såklart är en positivt utveckling.  Men vi ser också att personal avstår från sådant som man gjorde tidigare. Där kan det ju bli en konflikt eftersom det man gjorde då var ju till för att gagna barnen, säger Klas Holmgren, ombud på Lärarförbundet i Borlänge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet