Granskningen av de senaste årens bostadsbyggande har visat att i 60 av 100 områden där det byggts flest bostäder saknas det skollokaler. Istället har baracker placerats ut för att få plats med alla nya elever.
– Allt handlar om hur mycket man vill satsa på skola, elever och personal. Baracker är ingen långsiktig lösning och vem vet i vilket skick de kommer att vara om 10 år. Dessutom leder trängre lokaler till sämre arbetsmiljö för lärare och elever, med bristfällig ventilation, dålig luftkvalité och en stökigare miljö, säger Åsa Fahlén.
Symptom på utvecklingen
Hon tror även att utvecklingen är ett symptom på hur synen på skolan har utvecklats under de senaste åren.
– Synen på skolan har förändrats. Skolan har undergrävts under flera år, och det kommer ta lika lång tid att bygga upp igen, men i praktisk politik kommer mycket annat före. Nu ser vi resultatet av flera år med nedprioriteringar inom skolans värld.
Både kommuner och stat borde ta mer ansvar för skolor anser Åsa Fahlén.
– Om kommuner inte klarar av att ta ansvar för utbildningen så borde det finansieras med statliga medel.
Fridolin: Skolan är kommunernas ansvar
Från regeringens sida säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att det är kommunerna som har ansvaret för skolornas lokaler.
– Vi har haft en skolpolitik som främst har hanterat olika utbildningsreformer, men inte lyckats planera långsiktigt, säger han till SVT Nyheter.
Han hoppas även att de kommuner som har för få skollokaler och ett ökande antal elever har lärt sig av sina misstag.
– Lagen är tydlig, det är kommunerna som är ansvariga.