– Jag är som alla andra bekymrad över att den psykiska ohälsan ökar. Det är ett samhällsproblem, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.
Hans myndighet tvingades i sin senaste prognos skriva upp sjukskrivningarna rejält. På fem år handlar det om en utgiftsökning för staten på nästan fem miljarder kronor. Då väntas sjukpenningen kosta 29 miljarder kronor.
Framför allt är det sjukskrivningar relaterade till psykisk ohälsa som accelererar.
Tillbaka på hög nivå
Antalet nya sjukfall med psykiska diagnoser har stigit sedan 2009 och är snart på samma nivå som 2005. I fjol påbörjades 94 000 sjukskrivningar med psykisk diagnos, en ökning med nästan 20 000 jämfört med 2009, enligt Försäkringskassan.
Ökningen är mer påtaglig för kvinnor än för män.
Den psykiska ohälsan tenderar dessutom att vara av allvarligare natur och leda till längre arbetsoförmåga. I snitt är den som är sjukskriven på grund av psykisk ohälsa borta från jobbet 75 dagar — mot 43 dagar för samtliga diagnoser.
– Vi ska inte tro att vi med befintliga resurser och förmågor kommer att kunna vända de psykiska ohälsotalen. Vi ser att psykiatrin är hårt ansträngd, den räcker inte till och där behövs insatser, säger Dan Eliasson.
Försäkringskassan: Vi har inte verktygen
Viktigt är att så tidigt som möjligt fånga upp den som ofta är sjuk, innan han eller hon blir långvarigt sjuk. Det kan handla om att i samråd med arbetsgivaren förändra situationen på arbetsplatsen.
– Vi sitter inte med instrumenten att påverka Sveriges hälsa. Men indirekt kan vi ha en roll som inspiratör och samordnare av flera andra aktörer, som vården och arbetsgivarna, säger Dan Eliasson.
Inga åtstramningar
Samtidigt har politiker uttryckt oro över utvecklingen med ökade sjukskrivningskostnader och varnat för att det minskar möjligheten till välfärdssatsningar.
– Det är inte vårt uppdrag att ta hänsyn till om kostnaderna ökar eller minskar. Har du rätt till försäkring och ersättning så har du. Om politikerna anser att välfärdssystemet blir för dyrt får de ändra reglerna i så fall, säger Dan Eliasson.
Några åtstramningar är inte planerade, enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).
– Vi har gett Försäkringskassan i uppdrag att analysera orsakerna till utvecklingen. Ökningen av korttidssjukfrånvaron är bekymmersam. Det finns alltid en risk att det smittar av sig på långtidssjukfrånvaron, säger Ulf Kristersson.
Samhällets kostnader för sjuka
* Den som är sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan antingen i form av sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning.
* Sedan 2010 ökar åter utgifterna för sjukpenningen. Till 2017 beräknas den ha ökat med nästan 5 miljarder kronor till 29,2 miljarder.
* Samtidigt beräknas utgifterna för sjuk- och aktivitetsersättning de kommande fem åren minska från 40,5 till 35,8 miljarder kronor.
Källa: Försäkringskassan