Det finns betydande skillnader i väljarbeteende mellan de som vuxit upp utanför Sverige och befolkningen i stort. Det visar SVT:s vallokalsundersökning, Valu. Valnattsresultatet för de politiska blocken, enligt Valu:s prognos, totalt sett 49,1 procent för Alliansen och 45,1 för de rödgröna. När man istället frågar de personer som är uppvuxna utanför Sverige blir styrkeförhållandena 67 procent för de rödgröna och 31 procent för Alliansen.
Största parti är Socialdemokraterna med 49 procent, följt av Moderaterna med 20 procent, Vänsterpartiet med 11 procent och Miljöpartiet med 7 procent. Minst andel röster går till Folkpartiet och Kristdemokraterna som ligger på 4 procent samt Centerpartiet och Sverigedemokraterna som hamnar nedanför riksdagsspärren med 3 respektive 2 procent.
En jämförelse med riksdagsvalen 2002 och 2006 visar att de som vuxit upp utomlands gick åt höger för fyra år sedan att de men nu har svängt tillbaka – om än inte till samma höga siffror som 2002, då 73 procent röstade på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Vad gäller Alliansen ligger Moderaterna i årets val kvar på samma nivå som för fyra år sedan, efter att ha mer än fördubblat sina röster i valet 2006. Tillbakagången för de borgerliga återfinns istället hos Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
Det finns dock politiska skillnader inom gruppen av väljare som är uppvuxna utomlands, även om övervikten åt vänster består i samtliga undergrupper. Störst är dominansen bland utomeuropeiska invandrare, där 77 procent säger sig rösta på ett av de rödgröna partierna och bland vilka Socialdemokraterna får egen majoritet med 54 procent. Bland de som vuxit upp i Europa, men utanför Norden, är balansen mellan blocken något jämnare, med 38 procent för Alliansen och 59 procent för de rödgröna.
SD och Fi stora bland nordiska invandrare
De nordiska invandrarna skiljer ut sig genom att uppvisa den största andelen Sverigedemokratiska väljare, som är 6 procent enligt SVT:s vallokalsundersökning. Även stödet för Feministiskt initiativ är stort bland nordiska invandrare, där partiet får 5 procent av väljarstödet. I övrigt är Alliansen med sina 39 procent den svagare sidan även bland nordiska invandrare, även om gapet mellan blocken är mindre här än i övriga invandrargrupper.
Om frågan ställs så att även väljare vars föräldrar vuxit upp utomlands räknas in utjämnas skillnaden mellan blocken något, även om de rödgröna får egen majoritet med 55 procent av rösterna enligt Valu.
Kristina Lindquist