Esraa Nassan tillsammans med försteläraren Lina Sjöström och biträdande rektorn Camilla Jansson. Foto: SVT

Stora utmaningar med nyanlända i skolan: ”Viktigt att snabbt få en klasstillhörighet”

Uppdaterad
Publicerad

Tierps kommun är en av de kommuner i länet som har den största andelen nyanlända i förhållande till det totala elevantalet i grundskolan. Det innebär stora utmaningar för att uppnå en likvärdig skola.

På Aspenskolan är ungefär en femtedel av eleverna nyanlända. I hela kommunen låg andelen nyankomna i grundskolan på 8,4 procent, enligt siffror från Skolverket.

Tierps kommun upplevde ett extra tryck i och med flyktingvågen från Syrien för tre år sedan. Under den här tiden drog kommunen nytta av att under många år ha jobbat med mottagande.

Val 2018 – #dinröst

– Vi hade en organisation, en kompetens och var väl förberedda, säger Camilla Jansson, biträdande rektor på Aspenskolan.

Vilka är de stora utmaningarna när en skola tar emot nyanlända?

– Det är viktigt att de snabbt får en klasstillhörighet, och att förberedelsegruppen inte isoleras som en grupp för sig. Siktet ska vara på den nya klassen – det är där integrationen ska ske, säger Camilla Jansson.

Nyckeln: Mötet mellan elev och lärare

Andra utmaningar är att skapa trygghet vid själva mottagandet, att hitta skolpersonal med rätt kompetens och att alla skolor ska ges ungefär samma förutsättningar att hjälpa eleverna. Stora krav ställs på ett övergripande plan, men också i mötet mellan elever och lärare.

Lina Sjöström är förstelärare i svenska som andraspråk. Hon är även samordnare för nyanlända i Tierps kommun. Hon trycker på hur viktigt det är att alla lärare ser sig som språklärare.

– Har vi matte till exempel, och läraren går igenom y- och x-axel, då blir det viktigt att förklara ämnesspråket. Speciellt om eleverna kommer från biologin, där de pratat om axeln som en kroppsdel.

Esraa siktar på läkarlinjen

För tre år sedan flydde Esraa Nassan från Syrien med sin familj. Snart går hon ut nian, sen väntar vård- och omsorgsprogrammet. Siktet är inställt på att bli läkare.

– Först var det lite svårt med språket, men jag tog hem läxor och tränade mycket. Vi kom hit för framtiden, säger hon.

Enligt Camilla Jansson går de flesta av de nyanlända på Aspenskolan Esraa Nassans väg och tar klivet vidare till gymnasiet.

Med tanke på att ni har många elever med olika förutsättningar på Aspenskolan, hur är utsikterna att kompensera och i förlängningen vara en likvärdig skola?

– De är goda, absolut, säger Camilla Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet