Taket i a-kassan föreslås höjas från dag 100 och framåt. Höjningen är från 760 kronor till 1 000 kronor per dag. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.
Regeringen har tidigare höjt ersättningen för de första 100 dagarna till 1 200 kronor per dag.
Karensdag
Ersättningen för den första sjukdagen – den så kallade karensdagen – som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås förlängas i fyra månader till den 30 september.
Samtidigt höjs ersättningen med 104 kronor från den 1 juni. Det innebär att den som varit sjuk och får ett karensavdrag på lönen kan söka en ersättning om 804 kronor från Försäkringskassan, jämfört med tidigare beslut som var 700 kronor och blev kritiserat.
– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, sa finansminister Magdalena Andersson (S).
På pressträffen deltog även Emil Källström (C), Mats Persson (L) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som gav en nota för de nya förslagen till åtgärder som presenterades på torsdagen.
– De samlade kostnaderna är 15 miljarder kronor. Det är utgifter som kommer att göra stor nytta, sa Per Bolund.
Läkarintyg
Det slopade kravet på läkarintyg vill regeringen och samarbetspartierna förlänga till 30 september för att minska belastningen på vården. De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver läkarintyg under de 14 första sjukdagarna för att kunna få sjuklön eller sjukpenning,
Sjuklön
Det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas så att även juni och juli omfattas.
– Från de första två månaderna fördubblar vi det fram till den sista juli, sa Emil Källström (C).
Egenföretagare
Stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september. Det innebär att egenföretagare har rätt till en ersättning på 804 kr per dag för de första 14 dagarna.
– Kostnaden för det är 250 miljoner kronor, sa Mats Persson (L).