Det mest spektakulära inslaget i övningen blir sannolikt USA:s Abrams-stridsvagnar. Aldrig tidigare har amerikanska stridsvagnar rullat in över gränsen till Sverige. Abrams är ryggraden i USA:s armé.
Dessutom har ett amerikanskt luftvärnsförband bjudits in. Det handlar om ett Patriotförband med robotbil och eldledningsenhet. Försvarsmakten betonar att inga skarpa robotar kommer att ingå. Det handlar om att Sverige ska lära sig att hantera USA:s luftvärnssystem. Inget av de inbjudna förbanden har tackat ja ännu.
– De utländska deltagarna som ska träna den svenska försvarsförmågan och träna svenska förband mot en både större och kvalificerad motståndare är nu inbjudna, säger Rickard Wissman som är kommunikationschef för övningen Aurora 17.
Regeringen har formellt inte godkänt de sista detaljerna i övningen. Men USA:s armé har tidigare sagt att de är intresserade att öva med Patriotförband i Sverige, så de kommer sannolikt att acceptera inbjudan från Sverige. Då är ett regeringsbeslut förmodligen bara en formalitet.
Franskt luftvärn på väg
Franska armén har också bjudits in att öva med sitt luftvärn Aster SAMP/T. Det är ett mycket avancerat luftvärnssystem som anses vara modernare än det amerikanska Patriot. Patriot blev omtalat i samband med Gulfkriget på 1990-talet.
– Typ och storleken på de respektive länders deltagande är baserat på våra behov att träna svenska förband och hur mycket länderna kan bidra med, säger Rickard Wissman.
Sverige ska köpa nytt luftvärn
Sverige ska köpa ett nytt luftvärnssystem med medellång räckvidd. Det framgår av regeringens beslut om inriktingen av försvaret fram till 2020. Den amerikanska försvarstidningen Defense News rapporterade i somras att Frankrike vill sälja luftvärnsrobot Aster 30 till Sverige. Det förekommer också uppgifter om att Sverige eventuellt köper begagnade luftvärn av USA eller Frankrike. Men Försvarsmakten säger att övningen i höst handlar inte om att testa de utländska luftvärnssystemen.
– Nej, alla utländska deltagare är inbjudna för att Aurora 17 ska bli så bra som möjligt och för att träna den svenska försvarsförmågan och svenska förband både med och mot, i det här fallet, två kvalificerade system, säger Rickard Wissman.
20.000 soldater
19.000 svenska soldater kommer öva med 1.000 till 1.500 militärer från USA, Frankrike, Tyskland och Finland i höst. USA kommer också att delta med drönare för spaning (UAV), Apache attackhelikoptrar, marinflyg och örlogsfartyg. Tyskland kommer att delta med örlogsfartyg och Finland kommer att bidra med F-18 stridsflygplan, transporthelikoptrar och ett motoriserat kompani. Även hemvärnsförband från Danmark, Estland och Norge väntas delta.
– Men finns det inte risk att en så stor övning provocerar Ryssland?
– Sverige väljer själva när, hur och med vem vi samarbetar med. När det kommer till Aurora 17 är syftet att samöva stridskrafterna och öka vår samlade förmåga samtidigt som övningen är en viktig signal till vår omgivning att vi alltid är beredda att försvara Sverige, säger Rickard Wissman
”Angrepp mot Sverige inte sannolikt men kan inte uteslutas”
Scenariot för storövningen är en eskalerande väpnad konflikt i Sveriges närområde där landet utsätts för ett strategiskt anfall och Försvarsmakten ska försvara svenskt territorium i syfte att bevara politisk handlingsfrihet och nationens suveränitet. Men ett angrepp är inte sannolikt i dagsläget, säger Försvarsmakten.
– Ett angrepp mot Sverige bedöms i dagsläget inte som sannolikt men kan givetvis aldrig uteslutas. Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret – att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige, säger Rickard Wissman.
Enligt tidigare uppgifter kommer övningen att koncentreras till Göteborgsområdet, Mälardalen och Gotland. Ett stort antal hemvärnssoldater och myndigheter kommer också att delta i övningen.
Faktaruta: Inbjudna förband till Aurora 17
Förband/Förmåga – Land
Örlogsfartyg – USA
Marinflyg (P8 MPA) – USA
Mekaniserat skyttekompani – USA
Luftvärnsförband – USA
Luftburet kompani – USA
Attackhelikoptrar (Apache) – USA
UAV (unmanned aerial vehicle) – USA
Planeringsgrupp – Fankrike
Luftvärnsförband – Frankrike
Örlogsfartyg – Tyskland
2 grupper stridsflyg F18 – Finland
Transporthelikoptrar NH90 / SAR – Finland
Motoriserat kompani – Finland
Hemvärnsförband – Estland
Hemvärnsförband – Danmark
Hemvärnsförband – Norge
Källa: Försvarsmakten