• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mordutredaren om hur polisens arbete kan förändras. Foto: SVT/TT

Mordutredaren: Därför klaras så få gängmord upp

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella miljöer ökat under de senaste åren har uppklarningsgraden minskat. Caroline Asplund, mordutredare i området Stockholm Nord, ser det som ett “totalt misslyckande” av polisen. 

– Brottsligheten tar inte hänsyn till att vi är en trög myndighet, säger hon.

Caroline Asplund har utrett flera uppmärksammade dödsskjutningar, bland annat i Järvaområdet, de senaste åren. 

Hon anser att polisen är snabb med att säga att andra måste göra sitt, exempelvis socialtjänst, skola och föräldrar, men att Polismyndigheten också har anledning att vara självkritisk när det kommer till gängrelaterade mord. 

– När den här typen av brott sker är det bara polisen som utreder. Det är inte soc eller skolan som utreder, det är bara vi, säger hon i det tredje avsnittet av Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna. 

Konsekvensen: “Mord ses som riskfritt” 

Från och med 2015 har uppklarningsprocenten för dödligt våld med skjutvapen i kriminella miljöer sjunkit kraftigt. 2022 släppte polisen en sammanställning som visade att bara en av fyra dödsskjutningar lett till fällande domar.

Amir Rostami är docent i kriminologi och oroas över att uppklarningsgraden minskat i takt med att det dödliga skjutvapenvåldet ökat.

– Konsekvensen för gängmiljön är att man ser det som riskfritt att ägna sig åt mord, säger Amir Rostami.  

Hör vad utredaren tycker att polisen skulle kunna förbättra för att få bättre uppklarningsgrad i klippet ovan. 

Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna på SVT Play, eller på tisdagar klockan 21:00 i SVT1.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.