Utvisningshotad tvingas ha huva

Uppdaterad
Publicerad

En fånge som sitter på Hällbyanstalten i Eskilstuna har fått sitta isolerad med handfängsel, midjefängsel och vuxenblöja i två veckor, skriver tidningen Folket på nätet.

Enligt uppgift ska personal på anstal- ten även ha dragit ett örngott över huvudet på mannen i fem timmar. Man- nen uppges vara i mycket dåligt psy- kiskt skick och ska inte ha varit kon- taktbar under tiden på anstalten.

Röda korset riktar kritik mot anstal- ten och menar att hanteringen av fången strider mot svensk lag och internationella regler.

Personalen använder sköldar

När mannen transporterades till Libyens ambassad i Stockholm fick han bära ett örngott på huvudet i fem timmar då han försökte spotta på personalen. Han låstes då även med midjefängsel och handfängsel.

Källor uppger även till tidningen Folket att insatspersonal gått in med sköldar och brottat ned mannen inför varje blöjbyte och dusch. Blöjbytet ska ha skett en gång per dygn.

”Mannen nekar till vård”

Enligt anstaltschefen Peter Kjellin har mannen nekat till vård han blivit erbjuden. Kjellin uppger också att en psykiatriker kommit fram till att mannens beteende beror på att han ska utvisas.

-Situationen är mycket svår. Han har kastat avföring på våra anställda, kissat på dem, bitit och rivit dem, säger Kjellin till Folket.

Peter Kjellin förnekar dock att mannen suttit i fängsel dygnet runt.

-Man har ansett att han ska sitta inlåst eftesom risken är stor att han annars avviker. Jag tycker att personalen har hanterat den svåra situationen på ett mycket bra sätt, säger Kjellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.