Äldre man med grått hår och grått skägg i brun väst och gulvitrandig skjorta sitter i röd fåtölj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingenting som man gjorde rätt”. Se och hör kriminolog Leif GW Persson om da Costa-utredningen. Foto: Vlada Cakic

Leif GW Persson om fallet med Catrine da Costa: Hög tid att man gör rätt för sig

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett ingenting gjordes rätt i utredningen av mordet på Catrine da Costa, menar kriminologen Leif GW Persson som från första början har följt fallet som Dokument inifrån nu granskat.

– Åklagarmässigt och polisiärt är det en härdsmälta, säger han i Aktuellt.

Märkliga tips, stora brister i polis och åklagares arbete och ett högt medialt tryck på att lösa fallet. Det bidrog enligt Leif GW Persson till att skapa vad han kallar en av modern tids största rättsskandaler i Sverige.

– Man gjorde allt fel från början, säger han om utredningen av mordet på Catrine da Costa.

Catrine da Costa

Tycker regeringen bör agera

Teet Härm och Thomas Allgén har tvingats leva med konsekvenserna av att ha pekats ut som skyldiga för att ha styckmördat Catrine da Costa på åttiotalet.

Eftersom de båda friades i rätten går det inte att överklaga, men GW, som ser staten som ytterst ansvarig för det som hänt, tycker att regeringen nu bör agera och att Teet Härm och Thomas Allgén bör få en ursäkt och skadestånd. Han pekar på att det går att göra som i fallet Kevin, där Arvika kommun bad om ursäkt till de mordutpekade bröderna.

– Det vore verkligen hög tid att man gjorde rätt för sig. Det här är ett rättsövergrepp som har förstört livet för två personer.

Vittnesmål kan ändra allt

En central del i åklagarens åtal kommer från Thomas Allgéns exfrus berättelser om att deras gemensamma tvååriga dotter bevittnat ett styckmord när hon varit tillsammans med pappan.

Barnet hade tillbringat ett antal timmar ensam med Thomas Allgén på pingstafton den 9 juni 1984 – och det var vid detta tillfälle som åklagaren misstänkte att mordet hade skett.

Men i polisens mordutredning finns uppgifter från en man som hävdar att han haft kontakt med Catrine da Costa efter pingsthelgen.

– Jag har talat med henne, jag tror att det var två gånger efter min födelsedag den tionde juni, säger vittnet i ett inspelat samtal.

”Efter det datumet?” frågar polisen och mannen försäkrar flera gånger att han är helt säker på sin sak.

Leif GW Persson menar att det här vittnesmålet i sig innebär att åklagarens teori faller.

– Då rasar hela gärningsbeskrivningen, säger han i Aktuellt.

Se alla tillgängliga avsnitt av granskningen Dokument inifrån: Det svenska styckmordetSVT Play.

Fallet Catrine da Costa

1984 dog 27-åriga Catrine da Costa. Hennes kropp hittades styckad under en motorväg. Fallet blev ett av Sveriges mest omdebatterade mord, där två läkare blev felaktigt utpekade.

Teet Härm misstänktes tillsammans med Thomas Allgén för att ha mördat Catrine da Costa. De kallades för ”obducenten” och ”allmänläkaren” i medierna, som hårdbevakade fallet.

1988 friades de för mord, men i domskälen stod det att de ansågs skyldiga till att ha styckat kroppen. Eftersom domen var friande kunde de inte överklaga det påståendet. Senare blev männen av med sina läkarlegitimationer på grund av samma underlag.

Teet Härm och Thomas Allgén har i efterhand stämt staten och krävt skadestånd, men nekats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Catrine da Costa

Mer i ämnet