En person sitter vid ett bord i ett sparsamt belyst rum, iförd en mörk jacka och vit topp. Deras händer vilar på bordet framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi söker kontakt med de berörda läkarna”, säger Sofia Rydgren Stale. Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Läkarförbundet uppmanar till granskning av da Costa-fallet – öppnar för förnyade medlemskap

Publicerad

Läkarförbundet uppmanar regeringen att tillsätta en granskning av fallet da Costa och hanteringen av läkarna Thomas Allgén och Teet Härm som pekades ut för mordet 1984.

Samtidigt har förbundet kontaktat läkarna och utesluter inte att frågan om medlemskap för de båda – som uteslöts från förbundet 1991 – kan ändras.

– Det är svårt att upphäva gamla beslut, men man kan ta nya beslut om man får en ansökan om medlemskap, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet till SVT Nyheter

I en skrivelse som är daterad 21 januari och som skickats till justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppmanar Läkarförbundet regeringen att tillsätta en oberoende granskning av da Costa-fallet och hanteringen av läkarna Teet Härm och Thomas Allgén som åtalades och friades för mordet.

I den friande domen slog dock rätten fast i domskälen att de hade styckat 27-åriga Catrine da Costa, vilket ledde till att deras läkarlegitimationer drogs in och de uteslöts från Läkarförbundet.

Catrine da Costa

Vill se en granskning efter SVT:s dokumentärserie

– Vi har skickat in en skrivelse för att vi vill se en oberoende granskning av hur rättsprocessen gick till. Det grundar sig i dokumentärserien, ”Det svenska styckmordet”, som vi tycker föranleder en oberoende granskning, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Läkarförbundet har vid flera tillfällen tidigare kritiserats av medlemmar för att man inte engagerat sig i läkarnas sak och att beslutet om uteslutning som togs 1991 inte upphävts.

– Varken jag eller någon i styrelsen var aktiva under den perioden så jag vet inte i detalj hur diskussionerna fortlöpte vid det tillfället. Jag har svårt att se hur förbundet vid det tillfället kunde landa i ett annat beslut utifrån den information som jag har, säger Sofia Rydgren Stale och fortsätter:

– Med det sagt så utesluter jag inte att förbundet eller enskilda företrädare kunde gjort annorlunda, eller bättre.

Kommer ni ändra beslutet om uteslutning nu?

De är svårt att upphäva gamla beslut. Däremot kan man ta nya beslut om man skulle få en ansökan om medlemskap. Den första åtgärden nu är att söka kontakt med de båda läkarna, säger Sofia Rydgren Stale.

Har kontaktat läkarna

Advokat Thomas Olsson som företräder Teet Härm bekräftar att han och Filip Rydin som företräder Thomas Allgén har kontaktats av Läkarförbundet och att de vidarebefordrat information till de båda läkarna.

SVT Nyheter har sökt Justitieminister Gunnar Strömmer genom hans pressekreterare med frågor om läkarförbundets besked. Han har inte återkommit med kommentar.

Hör mer om Läkarförbundets uppmaning till regeringen i klippet ovan

Läs Läkarförbundets uppmaning till justitieminister Gunnar Strömmer

Mordet på Catrine da Costa 1984 och dess långdragna rättsliga efterspel i myndigheter och domstolar har genom åren varit föremål för flertalet böcker och dokumentärer, där utredningen och den rättsliga hanteringen har ifrågasatts.

Två läkare åtalades, men frikändes, för mordet. I domskälen angavs dock att läkarna var skyldiga till att ha styckat Catrine da Costas kropp, ett brott som då var preskriberat. Eftersom domskäl inte kan överklagas saknade läkarna möjlighet att få frågan om styckningen överprövad. Läkarnas legitimationer återkallades.

I dokumentärserien Det svenska styckmordet (SVT 2024) lyfts detaljer som åter fått många att ifrågasätta myndigheternas och domstolarnas hantering av Catrine da Costa-fallet.

Det är mycket viktigt att brottsutredningar och rättegångsprocesser sker på ett korrekt, gediget och rättssäkert sätt. Bristfälliga utredningar och rättsprocesser kan få svåra konsekvenser – såväl personliga som professionella – för de som anklagas för brott samt kan därtill allvarligt skada förtroendet för rättssystemet.

Sveriges läkarförbund uppmanar mot denna bakgrund regeringen att ta initiativ till en oberoende granskning av myndigheternas och domstolarnas handläggning i da Costa-fallet. Detta i syfte att en gång för alla få till stånd en öppen redovisning och utvärdering av rättsinstansernas hantering av fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Catrine da Costa

Mer i ämnet