En person sitter vid ett bord i ett rum med mjukt ljus. På bordet finns en skål och några föremål, och i bakgrunden syns två stolar och en lampa som lyser svagt. Väggarna är dekorerade med bilder. Personen i bild är Thomas Allgén, som kallades ”allmänläkaren” – han pekades felaktigt ut för att ha mördat Catrine da Costa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Allgén pekades ut som skyldig till att ha mördat Catrine da Costa och fick aldrig upprättelse: ”Min granne kallar mig för styckmördare” Foto: SVT

Advokat vill ge utpekade i da Costa-fallet upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

De utpekade i da Costa-fallet, Teet Härm och Thomas Allgén, kommer söka upprättelse efter SVT:s dokumentär ”Det svenska styckmordet”. Det uppger deras advokat Thomas Olsson.

Teet Härm och Thomas Allgén misstänktes för att ha mördat Catrine da Costa för 40 år sedan.

Männen blev i medier kända som obducenten och allmänläkaren. 1988 friades de för mord, men domskälen slog fast att de styckat kroppen. Eftersom domen var friande kunde de inte överklaga och senare blev männen av med sina läkarlegitimationer.

Catrine da Costa

Nu uppger advokat Thomas Olsson att de utpekade männen kommer att söka upprättelse.

– Det är det vi ska arbeta med nu. Efter den här dokumentären är jag övertygad om att de absolut flesta anser att de är oskyldiga och inte begått de handlingar som tillskrivits dem, säger han till SVT.

Går igenom ärendet på nytt

Thomas Olsson kommer att företräda Teet Härm och hans kollega Filip Rydin kommer att företräda Thomas Allgén.

I dokumentärserien ”Det svenska styckmordet” har fallet med styckmordet på Cathrine da Costa uppmärksammats på nytt. Dokumentärmakarna har gått igenom hela förundersökningen och riktar stark kritik mot hela rättsväsendet.

I serien får även de utpekade, som under 40 år levt i anonymitet, ge sin bild av vad som hänt.

Ett första steg för upprättelse blir att gå igenom ärendet på nytt och försöka finna en strategi för att hitta en juridisk möjlighet till upprättelse, enligt Thomas Olsson.

Kan få kompensation

Thomas Olsson säger att det finns två möjliga vägar fram. Antingen en resning gällande kammarrättens dom där männens läkarlegitimationer fråntogs eller en ex gratia-ersättning från regeringen.

Det senare är en ekonomisk kompensation som regeringen kan ge till personer som anses ha blivit mycket felbehandlade av myndigheter.

– Vilken av de vägarna som är öppna och vilken som är bäst att välja återstår att se, säger Thomas Olsson.

Men att det kommer bli någon typ av upprättelse är Thomas Olsson övertygad om.

– Min erfarenhet är den att när det har blivit fel finns det en vilja hos rättssystemet att rätta till felen.

Se hela Dokument inifrån: Det svenska styckmordet på SVT Play.

Catrine da Costa-fallet

1984 dog 27-åriga Catrine da Costa. Hennes kropp hittades styckad under en motorväg i Stockholmsområdet. Fallet blev ett av Sveriges mest omdebatterade mord, där två läkare blev felaktigt utpekade.

Teet Härm misstänktes tillsammans med Thomas Allgén för att ha mördat Catrine da Costa. De kallades för ”obducenten” och ”allmänläkaren” i medierna, som hårdbevakade fallet.

1988 friades de för mord, men i domskälen stod det att de ansågs skyldiga till att ha styckat kroppen. Eftersom domen var friande kunde de inte överklaga det påståendet. Senare blev männen av med sina läkarlegitimationer på grund av samma underlag.

Teet Härm och Thomas Allgén har i efterhand stämt staten och krävt skadestånd, men nekats.

De utpekade i da Costa-fallet, kommer nu söka upprättelse, uppger deras advokat Thomas Olsson i P1 morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Catrine da Costa

Mer i ämnet