Foto: SVT

V vill införa Tobinskatt

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kommer i sin vårbudgetmotion inom kort att föreslå en helt ny skatt i Sverige, en särskild skatt på finansiella transaktioner.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt lämnade besked om den nya skatten när han på torsdagen medverkade i SVT:s nya program Politik i fokus.

Skatten ska tas ut av finansiella transaktioner, till exempel aktiehandel, och enligt Vänsterpartiet skulle den dra in 7,4 miljarder kronor årligen till statskassan.

– Det är bra att just den finansiella spekulationen, finanshandeln, får betala mer i skatt, säger Jonas Sjöstedt.

Pengarna som staten kan ta in på den här skatten bör enligt Sjöstedt användas till att garantera alla ungdomar jobb eller utbildning inom 90 dagar.

”En kopia av EU-kommissionens förslag”

Elva EU-länder har redan kommit överens om att införa en sådan här skatt från och med 1 januari 2014. EU-kommissionen har tagit fram ett förslag, som har avvisats av den svenska regeringen.

– Vårt förslag är faktiskt en kopia av EU-kommissionens förslag. Vi tycker att det är en poäng att vi gör det här samtidigt som elva EU-länder, däribland stora länder som Frankrike och Tyskland. Det gör att en sådan här skatt kan fungera internationellt och förhoppningsvis ansluter sig fler och fler andra länder efter hand, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget ingår i den ekonomiska motion som Vänsterpartiet inom kort ska presentera i riksdagen.

Vinstförbud ett fortsatt krav

I intervjun i Politik i fokus förklarar Jonas Sjöstedt också att partiets krav på vinstförbud i skattefinansierad välfärdsverksamhet är avgörande för om partiet kan delta i ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna efter nästa val.

– Jag skulle vilja säga att det är en knäckfråga. Det kan bli avgörande. Vi har en majoritet av både väljarna bakom oss i den här frågan och det ger oss ett starkt förhandlingsläge, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.