Försäkringskassan har konstaterat att cirka 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter som i sin tur kan innebära felaktiga utbetalningar. Foto: JESSICA GOW / TT

Vab-fuskare ska sättas dit genom lagändring

Publicerad

Försäkringskassan vill ta nya krafttag för att stoppa vab-fuskare.

Arbetsgivare ska i framtiden månadsvis rapportera in frånvarodatum för vård av sjukt barn till Skatteverket.

Försäkringskassan har konstaterat att cirka 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter som i sin tur kan innebära felaktiga utbetalningar.

– Olika instanser har sett hur ungefär en miljard kronor betalas ut felaktigt. Det vanligaste felet som sker är att människor arbetar samtidigt som de begär ersättning, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.

Till exempel beslutade myndigheten fram till september förra året om 83 olika återkrav på över 100 000 kronor där det handlat om fusk eller missbruk.

Lagändring ska ge effekt

Som en motåtgärd vill nu Försäkringskassan se en lagändring, bland annat i skatteförfarandelagen, vilket skulle göra att man får åtkomst till arbetsgivarens uppgifter kring om anställda har vabbat eller inte.

Frånvaro föreslås skickas in månadsvis till Skatteverket.

– Det är klart att det finns en stor besparingspotential. Vi har möjlighet att utföra sådana här kontroller manuellt i dagsläget men med en sådan här lagändring skulle vi kunna effektivisera de här kontrollerna mycket, säger Niklas Löfgren och ger ett exempel:

– Det skulle ge oss bättre förutsättningar att hitta de som systematiskt missbrukar försäkringen vecka ut och vecka in och använder tillfällig föräldrapenning samtidigt som man jobbar.

En ny möjlighet

Om det nu är så bra, varför har det inte föreslagits tidigare?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi har haft tillgång till månadsuppgifter via arbetsgivardeklarationer knappt ett år. Det är en ganska ny möjlighet men genom detta finns nu förutsättningar att förstärka kontrollarbetet på myndigheten och minska missbruk. Det vore därför smart att använda de möjligheter som finns.

Rent praktiskt betyder det inget merarbete för den anställde, för arbetsgivaren bedöms ändringen innebära bland annat att personaldatasystem för inrapporteringen ska utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.