Vaccinationer igång nästa år – men effekten är osäker

Uppdaterad
Publicerad

Troligen kommer vaccineringen mot covid-19 dra igång under första kvartalet nästa år. Men effekten av de rekordsnabbt framtagna vaccinerna är osäker.

– Det är fel att tänka att ”nästa sommar – då är det här över”, säger Johan Carlson på FHM.

Vi kommer att vara tvungna att förhålla oss till coronaviruset en lång tid framöver – trots vaccin. Det var det dominerande budskapet under måndagens presskonferens om den svenska vaccinstrategin.

– Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Coronapandemin

Fler doser än vi behöver

Socialminister Lena Hallengren ville dock betona att ”det är en stor framgång” att det redan finns avtal och vaccinationsplaner på plats efter bara åtta månader. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan vaccinationerna i landet dra igång under första kvartalet nästa år.

Sverige har avtalat sig till fler doser av vaccin än vi tros behöva – även om det skulle behövas flera doser per person.

Risk för huggsexa

Socialministern fick frågan om det fanns en risk för den typen av huggsexa som uppstått mellan länder när det gällt vissa mediciner och material under pandemin. Bland annat när Frankrike införde ett exportförbud som stoppade leveransen av skyddsmasker till flera länder, eller när USA köpte upp stora mängder av läkemedlet remdesivir.

– Det var en olycklig situation som uppstod. Men jag känner mig inte orolig över att Sverige inte ska få de doser som avtalats, sa hon. 

Oklar skyddseffekt

Skyddseffekten och eventuella bieffekter av vaccinen är något som myndigheterna kommer vara tvungna att följa upp efter att vaccineringen påbörjats. Inget vaccin ger 100 procent skydd, påpekade Bergström.

– De övergripande effekterna av ett sådant här vaccin kommer inte riktigt att vara kända med tanke på hur snabbt det här går. Men man kommer att ha en ganska god uppfattning om skyddseffekterna, sa han under konferensen.

Dessa prioriteras

De som kommer att prioriteras när det gäller utdelningen av vaccinet är äldre över 70 år och folk i riskgrupper. Efter dessa är fokus även på omsorgs- och vårdpersonal som har mycket kontakt med riskgrupperna.

– Det handlar helt enkelt om skapa ett skydd kring de personer som har ett extra behov av skydd, sa Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet