Vaccinationspassen har blivit en vattendelare. I Danmark fungerar ett nytaget covidtest som coronapass för att få komma in på restauranger. Foto: Johan Nilsson /TT

Vaccinationspass – diskriminering eller vägen till frihet?

Uppdaterad
Publicerad

WHO avråder från det av hälsoskäl. Europarådet varnar för diskriminering. Samtidigt jobbar EU mot klockan för att få vaccinationspassen på plats.

Vaccinationspassen är en vattendelare. För vissa är de lösningen för att öppna upp gränserna. För andra ett orättvist verktyg som delar upp folk i de som får sin rörelsefrihet tillbaka, och de som blir kvar i lockdown.

Kritiker hänvisar ofta till Europarådet som, vid sidan av EU, jobbar för att värna rättsstatens principer och mänskliga rättigheter i Europa. De uppmanar i en resolution att se till så att ”ingen diskrimineras för att inte ha blivit vaccinerad, på grund av hälsorisker eller för att inte vilja bli vaccinerad”.

Frågan inte prövad av DO

Hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, är frågan inte prövad. Än. Där förklarar Clas Lundstedt att det troligen skulle behöva bedömas utifrån förbudet mot ”indirekt diskriminering” om kravet särskilt skulle komma att missgynna personer med koppling till någon av de sju diskrimineringsgrunderna (etnicitet, kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, trosuppfattning eller funktionsnedsättning). Men, särbehandling kan i vissa situationer vara tillåtet om det finns ”berättigat syfte” och om medlen anses ”lämpliga och nödvändiga”.

För att avväpna diskrimineringsargumentet har EU-kommissionen varit noga med att inte själva tala om ”vaccinationspass”, utan kallar det ”gröna bevis” och pekar på att det även ska inkludera bevis på negativt covid-test och genomgången infektion. På så vis menar man att det kan vara en gränsöppnare för alla, inte bara de vaccinerade.

Islands FHM: Kaos vid gränserna

Ska det kommas igång med resande igen, så är någon form av standardisering nödvändig. Inte minst digitalisering av bevisen. Idag är det lätt att förfalska intyg.

– Idag är det kaos vid gränserna. Folk kommer med alla sorters papper och det tar lång tid att gå igenom dem, konstaterar Ingi Steinar Ingason, chef för E-hälsa vid isländska Folkhälsomyndigheten.

Sedan kvarstår frågan hur pandemisäkert det är med resande. WHO avråder från att använda vaccinering som krav för inresa ”givet det begränsade (men växande) beviset för hur de reducerar smittspridningen”. Ett covidtest är heller ingen garanti.

– Vi har flera fall där man testat negativt vid landning, och sedan positivt på andra testet några dagar senare. De hade inte hunnit utveckla sjukdomen vid första testet, berättar Ingi Steinar Ingason.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.