Foto: Johan Wingborg, Göteborgs Universitet

Vaccinexpert: Ovanligt men inte oväntat

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga boende som blev smittade på äldreboendet i Hofors hade tagit båda vaccindoserna mot covid-19.

Men att fullvaccinerade blir smittade är inte oväntat menar Ali Harandi, immunologiforskare på Sahlgrenska akademin, även om risken är liten:

– Inget vaccin erbjuder ett hundraprocentigt skydd.

Totalt har åtta boende och åtta i personalen konstaterats smittade efter ett coronautbrott på äldreboendet Hesselgrenska i Hofors.

Smittan spred sig trots att alla de boende sedan en tid tillbaka är fullvaccinerade. Men hur bra vaccinen än är kommer så kallade vaccingenombrott, när en person blir smittad mer än två veckor efter den andra dosen, alltid att dyka upp menar Ali Harandi.

– Jag ser två huvudorsaker, det första är att inget vaccin som har godkänts erbjuder ett hundraprocentigt skydd. Även om Moderna och Pfizer har 94-95 procents effektivitet finns det alltid en risk att fullvaccinerade personer drar på sig en smitta, säger Ali Harandi.

– Det andra är att vaccinet inte skyddar lika bra emot de nya mutationerna som cirkulerar, som den brittiska varianten som är utbredd i alla regioner, säger han.

Större risk bland äldre

Från att vaccinationsprogrammet inleddes fram till den 9 maj registrerades det 2 259 genombrottsinfektioner i Sverige enligt Folkhälsomyndighetens statistik, vilket motsvarar 0,3 procent av alla fullvaccinerade.

Det sänkta immunförsvaret hos äldre gör att personer över 80 år löper större risk att drabbas. Att man därtill bor på ett boende ökar risken för att smittas ytterligare menar Ali Harandi.

– Där lever man nära varandra, äter gemensamma måltider och har aktiviteter i slutna miljöer tillsammans med personal. Att personer som är fullvaccinerade blir smittade kan ske överallt, men risken är väldigt väldigt liten, säger Ali Harandi.

”Kommer inte stoppa alla genombrottsinfektioner”

Enligt Ali Harandi kan man jämföra ett covidvaccin med influensavaccinet som många äldre erbjuds.

– Där har effektivteten vissa år varit så låg som 35-40 procent. Vi kan inte förvänta oss att vaccinet mot covid-19 kommer stoppa alla genombrottsinfektioner, säger Ali Harandi.

Fakta genombrottsinfektioner

  • Totalt har 2 259 genombrottsinfektioner registrerats, vilket motsvarar 0,3 procent av alla som vaccinerats med två doser (700 650 personer, den 22 april 2021).
  • Flest genombrottsinfektioner återfinns i åldersgruppen 80 år och äldre.
  • Av alla genombrottsinfektioner står kvinnor för 75 procent, och är särskilt överrepresenterade från 60 år och yngre. Enligt Folkhälsomyndigheten beror det troligtvis på att de personer som är under 65 år och som har vaccinerats främst har varit hälso- och sjukvårdspersonal samt omsorgspersonal där kvinnor är överepresenterade. Det är även yrken där det provtas för covid-19 i större utsträckning.
  • Nio personer med genombrottsinfektion av covid-19 har fått intensivvård. Medianåldern var 75 år (spann: 51–81 år).
  • Totalt har 95 personer med genombrottsinfektioner avlidit inom 30 dagar från sin covid-19-diagnos. Majoriteten var över 80 år gamla.

Statistiken över genombrottsinfektioner omfattar alla personer som testat positivt för covid-19, oavsett om de haft symtom eller inte.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.