Vaccinexperten: Därför dröjer beskedet om att vaccinera barn

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet är snart slut och nästa vecka fylls svenska klassrum av skolbarn. Barn som riskerar att både bli sjuka i covid -19 och sprida smittan vidare men som i nuläget inte får bli vaccinerade.

Men det kan snart ändras, tror virusexperten Matti Sällberg:

– Folkhälsomyndigheten vill inte sätta in åtgärder i onödan. Avgörande blir hur smittspridningen ser ut den närmaste framtiden.

Det svenska vaccinationsarbetet mot covid-19 tuffar på. Drygt 80 procent av Sveriges vuxna befolkning har nu fått minst en spruta och nästan 57 procent är färdigvaccinerade.

Och i takt med att trycket i kön minskar och antalet lediga vaccinationstider ökar kan nu 16-åringar boka tid för en spruta. Inför skolstarten nästa vecka väcks nu tankar på att börja vaccinera barn.

Godkänt ner till 12

Vaccinen är godkända ned till 12 år, men ännu har Folkhälsomyndigheten inte ändrat gällande rekommendation att inte vaccinera personer under 16 år. Fast det kan ändras snart.

– Det som blir avgörande är hur smittspridningen ser ut, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare, som tror att myndigheten följer de närmaste veckornas utveckling mycket noga.

– Tolvåringar och uppåt är mer rörliga i samhället än yngre barn och är ute mer i samhället där de både kan bli smittade själva och smitta andra.

Enligt Matti Sällberg blir barn som drabbas av covid-19 oftast lindrigt sjuka, ibland nästan symtomfria. Samtidigt finns ett fåtal som blir allvarligt sjuka. Vaccin skulle alltså, förutom att minska smittspridningen, även skydda barnen själva.

Andra åtgärder

– Att Folkhälsomyndigheten ännu inte ändrat sitt beslut beror på att det fortfarande är en begränsad tillgång på vaccin och resurser. Därför väntar man med att sätta in åtgärden tills smittspridningen visar att den verkligen behövs.

Om smittspridningen skulle ta fart i skolorna tror han att det, förutom vaccination av 12-15-åringar, kan bli fråga om andra åtgärder. Exempelvis hemundervisning i perioder.

Enligt Sällberg visar de studier som hittills gjorts på barn och vaccin att skyddet mot sjukdom blir hundraprocentigt. Och det finns ännu inga signaler om biverkningar. Han utesluter inte heller att det i framtiden kan komma vaccin även för barn yngre än tolv år.

– Viruset har visat sig vara så oförutsägbart att det är en möjlighet som måste hållas öppen. Det kommer inte att försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.