Vaccinpass får grönt ljus av EU: ”Viktigt få tillbaka fri rörlighet”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har sagt ja till det gröna beviset, det så kalllade vaccinpasset. Den 1 juli ska det gå att ladda ner passet i sin mobil – och EU-minister Hans Dahlgren (S) är säker på att tidsplanen håller för Sveriges del.

– Jag är övertygad om det, säger han.

Beslutet i EU-parlamentet röstades igenom med 546 röster för, 93 emot och 51 nedlagda röster. Passen ska kunna användas i hela Europa.

– Det är naturligtvis väldigt bra. Det här är ett sätt att underlätta resandet i Europa samtidigt som vi får tillbaka en del av den fria rörligheten som är så viktig för allt europeiskt samarbete, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.

Info om tester och tidigare sjukdom dröjer

Nu återstår för E-hälsomyndigheten att få infrastrukturen på plats för de hett efterlängtade passen till 1 juli.

I passen kommer det att finnas uppgifter om personen är vaccinerad mot covid-19. Det ska också finnas information om personen har testat positivt negativt eller haft sjukdomen tidigare.

– De uppgifterna är lite svårare att samla in så de kan komma lite senare. Men det stora och viktiga är ju att man kan få ett bevis på att man är vaccinerad, säger Dahlgren.

Det är oklart exakt när alla uppgifter kommer att finnas i de svenska passen. Men varje medlemsstat har sex veckor på sig under övergångsperioden att färdigställa allt, enligt EU-beslutet.

”Inte nödvändigt – men underlättar”

Kritiker har menat att ett vaccinpass är orättvist för yngre som inte fått vaccineras än, eller för de som inte kan. Men det tycker inte Hans Dahlgren.

– Det är inte så att man måste ha ett grönt bevis för att resa till andra länder. Man kan också, som en del länder gör, visa att man inte har smittan genom ett principiellt test. Så det är inte så att det här absolut nödvändigt för att resa  – men det underlättar väldigt mycket.

Får införa egna regler

Nu när förslaget fått grönt ljus kommer EU att ta fram gemensamma rekommendationer. Men det är fortfarande upp till varje land att sätta sina egna regler – vilket innebär att länder i praktiken kan införa karantänsregler för inresande.

Hans Dahlgren tycker att det är rätt att besluten om vilka som vistas i ett land inte flyttas över till en övernationell nivå.

– Men jag är säker på att väldigt många länder tycker att det här är en bra sak som vi har infört över hela Europa, och att många länder kommer att använda sig av detta som ett sätt att låta människor komma in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.