Vaccinsamordnaren: Sverige får fler vaccindoser än väntat

Publicerad

Astra Zeneca meddelar nu att man har hittat fler vaccindoser från andra anläggningar och kommer att öka sin leverans.

– Det är mycket goda nyheter, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har inte levt upp till det kontrakt som man slutit med EU. De har levererat mindre än hälften av vaccindoserna som man utlovat till Sverige under februari, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Men efter samtal med EU-kommissionen under torsdagskvällen meddelar nu läkemedelsbolaget att man hittat fler vaccindoser från andra anläggningar och kommer att öka sin leverans.

– Det är mycket goda nyheter. Så vi kommer få 20 procent fler doser i mars än vi trodde att vi skulle få och andra kvartalet 50 procent mer än vi förväntat oss, säger Richard Bergström i SVT:s Morgonstudion. 

– Vi är fortfarande inte i linje med det kontrakt vi har med det visar ändå att företaget gör sitt bästa för att få tag på doser till Sverige. 

Detta, i kombination med att Pfizer/Biontech och Moderna kommer att tredubbla sina leveranser under våren och att det kommer nya vaccin, gör att Bergström tror att Sveriges vaccinmål kommer att nås. 

– Det betyder att vi har ytterligare lite säkerhetsmarginal för att nå det här målet att alla vuxna svenskar ska vaccineras innan halvårsskiftet, säger Richard Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.