Vaccinsamordnaren: Logistiken blir en utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är redo att dra igång vaccineringen mot covid-19 redan i julhelgen. Det är fantastiska nyheter, säger Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, som dock tillägger att vaccineringen kommer att innebära en enorm logistisk utmaning för landets regioner. 

– Det är fantastiskt, nu händer det!, säger Richard Bergström som tillägger:

– Vi ser en mobilisering i regionerna och vi hoppas kunna börja på så många ställen som möjligt den 27:e.

I måndags kväll godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 och i går meddelade regeringen att vaccineringen i Sverige drar igång nu på söndag, den 27 december.

Sverige får en första leverans på cirka 10 000 doser den här veckan, därefter kommer cirka 80 000 doser i veckan att levereras. Först i kön för vaccinering är boende på äldreboenden, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, där de med störst behov ska få ta del av vaccinet först.

Därefter skalas vaccinationerna snabbt upp och planen är att alla vuxna och barn i riskgrupp ska erbjudas vaccinet under det första halvåret 2021.

Logistisk utmaning

Richard Bergström medger dock att vaccinering av hela svenska folket är en uppgift som heter duga.

– Jag har respekt för den utmaning som våra regioner har att organisera det här, säger han.

Vaccinet är värmekänsligt och kommer därför att levereras till Sverige i specialbyggda frysboxar och kommer även att förvaras i 21 stora, så kallade kryofrysar ute i landet.

Inte orolig för mutationer

Richard Bergström uppger vidare att han inte är orolig för att vaccinet inte biter på eventuella mutationer av coronaviruset då det har ett väldigt starkt antikroppsförsvar.

– Så även om vi har en, två eller tre mutationer så kommer det sannolikt inte att påverka vaccinet effektivitet, säger han.

Kraftigt allergiska bör avvakta

Så många som möjligt bör vaccinera sig, säger Richard Bergström. De enda som kanske bör avvakta med vaccinering är de som är kraftigt allergiska. 

– De som vet med sig att de har en kraftig allergi, och kanske till och med har en adrenalinpenna hemma, kanske inte bör vaccinera sig i första hand, om man inte tillhör en riskgrupp, säger han och tillägger att för den gruppen utvecklas det just nu nya typer av antikroppsläkemedel.

Han uppmanar alla som är tveksamma till att låta vaccinera att ha ”ett öppet sinne” och kanske prata med vänner och bekanta om man är orolig. Det kan också vara så att vaccin krävs för att kunna göra vissa saker framöver.

 – Till exempel den semesterresan som man inte gjorde förra året. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.