Viktiga datum 2025
2 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.
3-7 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit. Om du är under 18 år får du en pappersdeklaration på posten oavsett om du har digital brevlåda eller inte.
7 mars: Deklarationen finns som pdf på ditt konto hos Skatteverket även om du inte har digital brevlåda.
17 mars-15 april: Alla som inte ha digital brevlåda får deklarationen på posten.
18 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.
2 april: Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få tillbaka på skatten i april.
2 maj: Sista dagen att deklarera.
Viktigt att tänka på
Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förbereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.
Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.
– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.
Något annat att komma ihåg är att man kan vara skyldig att betala skatt för eventuella utländska inkomster, vilka man behöver upplysa om i deklarationen.
Detta händer om du glömmer deklarera
Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse om att man ska skicka in en deklaration.
– Om man har fått en deklaration så ska man deklarera, säger Emelie Köhn.
Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer de att besluta om skatten ändå, enligt uppgifter myndigheten fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren.
Förseningsavgiften ligger på 1 250 kronor. Beroende på hur sen man är kan man få en, två eller tre förseningsavgifter.
Därför får du pengar tillbaka
Huruvida man får pengar tillbaka eller inte beror på bland annat på hur mycket skatteavdrag som har gjorts från inkomsterna under året. Ibland är det så enkelt som att den avdragna skatten under året är större än den skatt man slutligen ska betala.
Det kan också vara så att man till exempel redovisar kapitalförluster eller har stora ränteutgifter som man får dra av i kapital.
Därför får du restskatt
En vanlig anledning till att man får restskatt är att man har flera arbetsgivare eller utbetalare av pension och att den skatt de dragit av under året inte räcker till för att täcka den totala skatt som man ska betala.
Det är också vanligt att skatten som dras av under året inte har räckt till, om man har gjort stora vinster, till exempel genom att sälja aktier eller en bostad.