2017 års facit är dystert – 320 skjutningar i Sverige, varav 43 ledde till dödsfall och 140 till personskador.
Dessa siffror, som presenterades av polisen under fredagen, ser inte ut att vända – drygt tre veckor in på det nya året har flera dödsskjutningar, explosioner och attacker mot polis redan hunnit äga rum.
Otrygghetskänslan ökar
I veckan visade en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) att allmänhetens känsla av otrygghet ökar, och i veckan dominerade ämnet årets första partiledardebatt i riksdagen.
I Upplands Väsby norr om Stockholm har röstfisket redan börjat, och inte oväntat är det trygghetsfrågan som används för att locka väljare.
– Vi accepterar inte att man inte tar detta på allvar och permanentar en otrygghetskänsla, säger Margareta Hamark, gruppledare för Liberalerna i Upplands Väsby, till SVT:s Agenda.
Vill rusta upp gatubelysning
Flera uppmärksammade brottsfall, bland annat två dödsskjutningar under hösten, har satt sina spår i Väsbyborna. Detta syns bland annat i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning.
– I undersökningen visar Väsbyborna att de känner sig otrygga i vardagen, säger Margareta Hamark.
Hon visar upp en vältrafikerad bro.
– Här går vi på kvällar, här cyklar vi och kör hem sent på kvällen, och ni ser att vissa lampor fungerar och andra inte. Sådant ska vi fixa till.
”Ensidigt fokus på straff”
Allvaret inför situationen återfinns även hos Moderaterna.
– Det finns en otrygghet och den är på riktigt. Hederliga arbetande människor i utsatta områden känner inte trygghet när det är skjutningar och kriminella gäng som har mer makt än polisen. Jag blir nästan lite provocerad av de som försöker relativisera det här, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.
Vänsterpartiet sticker däremot ut i frågan – de anser inte att fler polisiära satsningar är rätt väg att gå.
– Det här ensidiga fokuset på straff, att låtsas som att fler poliser kan lösa alla de problem vi har, gör mig otrygg. Det finns en väldigt obehaglig ton i det. Det skapar motsättningar som är farliga för ett samhälle där man kan ha stor tillit till varandra, vilket är grunden till trygghet, säger Ali Esbati (V), tf ekonomisk-politisk talesperson.
Agenda om trygghetsvalet
Till Agenda kommer vice statsminister och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin för att prata om den ökande otryggheten. Se det söndag 21 januari kl 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.