De senaste åren har skjutningar och våldsbrott inom gängkriminella kretsar fått stort utrymme i media och i den politiska debatten. Skjutningarna med många döda och skadade har legat högt i flera år. Men något som sällan lyfts fram är att totalt sett har våldsbrotten faktiskt minskat i Sverige under 2000-talet.
– Det här kanske förvånar många, men även unga killars utsatthet för våld minskar i Sverige, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
”Ingen systemkollaps med brottsligheten”
Trots att utvecklingen faktiskt är positiv är många inte medvetna om hur statistiken ser ut. Det visar flera undersökningar om hur befolkningen upplever brottslighet och trygghet, enligt Felipe Estrada.
– En stor majoritet av befolkningen tror att brottsligheten hela tiden ökar. Det beror delvis på en medielogik och en politisk logik som går ut på att lyfta fram det som är allvarligt och problematiskt, säger Felipe Estrada.
– Det är inte så att Sverige är på väg mot en systemkollaps när det gäller brottsligheten. I själva verket har många typer av brott utvecklats åt ett positivt håll, säger han.
Trendbrott
För tio år sen skedde ett trendbrott även för den mest våldsutsatta gruppen av alla, det vill säga unga män mellan 15 och 24 år. Då började våldsbrotten inom gruppen minska så pass mycket, att självskador blev en vanligare orsak till sjukhusvård.
De senaste åren har det skett en liten uppgång av våldsbrott bland unga män, men självskadorna är fortfarande en större anledning till sjukhusvård. Felipe Estrada menar att psykisk ohälsa borde få mer utrymme i samhällsdebatten.
– Det finns många allvarliga samhällsproblem som sällan blir diskuterade och uppmärksammade, och därmed riskerar de att inte bli åtgärdade. Här har vi ett omfattade problem med psykisk ohälsa, vilket sällan kommer upp i debatten. Det blir en väldigt privat fråga för de familjer som drabbas, istället för att ses som ett samhällsproblem som kräver resurser, säger Felipe Estrada.
Han efterlyser att frågan om psykisk ohälsa får utrymme under den stundande valrörelsen.
– Det borde vara en fråga för politikerna, som borde få väl så mycket utrymme som brottsdebatten. Jag tror att många underskattar hur omfattande problem är med psykisk ohälsa, säger Felipe Estrada.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt och har självmordstankar:
Om situationen känns outhärdlig och du har planer på att ta ditt liv, ring 112 eller en psykiatrisk akutmottagning.
Kontakta din vårdcentral eller ring 1177 om du behöver hjälp med att hitta var du kan söka vård.
Du kan också kontakta en stödlinje och det går bra att vara anonym om du vill:
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Jourhavande medmänniska, telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Barn och unga kan också kontakta:
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.