– I början var det ett stort fokus på invandring- och brottslighetsfrågor. Men när sommaren blev allt varmare så kom miljön in och tog en stor plats i debatten. I och med det blev valrörelsen ganska bred och spretig, säger SVT:s valexpert Martin Karlsson.
Medierna i central roll
En annan sak som Martin lyfter fram är mediernas roll under valrörelsen. Allt fler medier, som exempelvis tidningar, arrangerar debatter på sina hemsidor. Det resulterar i att intensiteten av valrörelsen blir stor från mediernas håll.
– Det är tydligt att medierna kontrollerade den här valrörelsen och att de bjuder in partierna att delta i den, snarare än tvärtom. Det här kan man tycka mycket om. Å ena sidan blir debatten väldigt tillgänglig för väljarna och det blir som en slags underhållning.
Men å andra sidan kanske det behövs att partierna får sätta agendan istället för medierna, enligt Martin.
– Jag tror det finns en poäng i att partiernas egna agendor borde komma fram tydligare inför valet. Det är ju trots allt dem vi ska välja bland, inte medierna.
Inte som förr
Martin Karlsson tror även att väljarna kan få vänja sig vid att ha en mer oklar bild över hur regeringbildandet blir att se ut efter valet.
– Under en lång tid har det funnits tydliga block att välja bland. Men eftersom en stor vågmästarroll har kommit in så har det blivit svårt för blocken att få majoritet. Då blir det svårt för dem att att regera. Så vi får nog vänja oss vid att regeringsfrågan inte avgörs på valdagen utan senare.