25 maj hördes det första böneutropet i Växjö efter att Stiftelsen Växjös muslimer fått tillstånd att genomföra det i samband med fredagsbönen. Men trots att den lokala moskén inte var den första att söka, eller få, tillstånd, präglades vägen dit av en omfattande debatt som också tog plats nationellt.
KD: ”Hör inte hemma i Sverige”
Sverigedemokraterna har sedan tidigare varit emot böneutropen och i mars meddelade också Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att partiet ställer sig bakom ett förbud, något som hon sedan också tog upp i SVT:s Tal till nationen.
– Regelbundna och institutionaliserade böneutrop hör inte hemma i Sverige. Det tränger in i människors hem och går inte att undkomma. Dessutom riskerar utropen att underlätta för de som vill skapa parallellsamhällen, säger Ebba Busch Thor i programmet.
Ifrågasatt besked
KD:s ställningstagande väckte reaktioner hos bland annat den judiska församlingen i Stockholm, där ordföranden drog paralleller till bemötandet av judar på 1700-talet. Katolske kardinalen Anders Arborelius kallar ställningstagandet för ogenomtänkt, och biskopen i Växjö stift ställde sig positiv till böneutropen.
Men ser man till opinionen så verkar också väljarna vilja se ett förbud. I undersökningen som Novus gjort på uppdrag av SVT säger drygt 61 procent att de tycker att böneutrop bör förbjudas medan 28 procent är emot ett förbud.
Bryter man ner siffrorna är stödet för ett förbud klart störst hos Sverigedemokraternas sympatisörer där 96 procent säger att de vill se ett förbud. Bland alliansens är ungefär 60 procent för ett förbud, medan ungefär lika många är för som emot hos de rödgröna.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7-13 juni 2018.
De intervjuade fick svara på frågan: Tycker du att böneutrop i Sverige bör förbjudas eller tycker du inte det?