Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen, menar OSSE. Bilden är tagen i samband med rösträkning efter höstens val. Foto: Johan Nilsson/TT

Valobservatörer: Stärk valhemligheten och transparensen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör stärka valhemligheten och öka transparensen i kampanjfinansieringen. Det skriver valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som i september granskade det svenska valet.

För första gången har valobservatörer från OSSE granskat ett val i Sverige. Granskningen har nu mynnat ut i en rapport med sex rekommendationer som ska göra det svenska valsystemet bättre.

OSSE rekommenderar bland annat att Sverige stärker skyddet för valhemligheten. Något som riksdagen på onsdagen såg till att göra, när ett förslag om att valsedlarna ska kunna tas utan att andra ser klubbades igenom.

Val 2018 – #dinröst

Organisationen rekommenderar också att det ska göras tydligare vem som finansierar enskilda kandidaters valkampanjer och kritiserar samtidigt att partierna enbart behöver redovisa sina intäkter, inte utgifter, tillgångar och skulder. Något som gör det svårt för allmänheten att granska hur partierna finansierar sina kampanjer.

Rapporten slår också fast att den svenska lagstiftningen utgör ett solitt fundament för att genomföra demokratiska val och att majoriteten av valarbetarna anser att valsystemet är både öppet och transparent.

OSSE:s valobservatörer

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är en organisation som skickar valobservatörer.

Det är länderna där valen ska hållas som bjuder in utländska valobservatörer.

2018 var första gången som valobservatörer från OSSE kom till Sverige.

OSSE började skicka valobservatörer i början av 1990-talet efter Berlinmurens fall.

Under åren 1993–2010 skickade OSSE 3 377 parlamentariker till olika länder för observatörsuppdrag.

Källa: Riksdagen, Ekot.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet