De senaste dagarna har allt fler rapporter om ett nytt slags bedrägeri publicerats på sajter som uppmärksammar så kallade ”scammare”, bedragare.
På sajten Missatsamtal.se kan man se allt fler varningar från personer som tagit emot samtal av någon som säger att de ringer från ”Microsoft”, ”Computer Support” eller ”Windows”. Uppringaren fortsätter sedan med att tala om att den uppringdes dator är drabbad av farliga virus och att de måste ladda ner en viss programvara för att de ska kunna bli hjälpta över telefon.
-Godtrogen som jag är gick jag på det i början vilket resulterade i att min dator blev hackad och de tog över kontrollen, berättar pseudonymen MammaRebb på forumet WhoCallsMe. Slängde på luren och stängde datorn. Mitt internet är utstlaget och datorn kraschad. Nu i efterhand blir man så himla förbannat på sig själv att man tror på vänliga människor som ringer.
Telefonnumret 001000181 en varningsklocka
Telefonnumret som bedragarna ringer ifrån är i många fall 001000181. Det här telefonnumret dyker upp i sammanhanget på flera nätforum där man kan diskutera bedrägeri.
De som ringer uppges prata engelska med indisk brytning och de vill att man ska installera eller aktivera programmet Teamviewer på datorn, via en webbsida. Om man gör det kan bedragarna ta full kontroll över datorn, installera program som sedan avlyssnar alla nedslag på tangentbordet, virus och mycket mer.
Motattackerade i säker Windows-miljö
En av de mer datorkunniga forumdeltagarna på Missatsamtal.se berättar om hur han ”motlurade” bedragarna i telefonen genom att låta dem koppla upp sig mot en ny ”tom” installation av Windows i en säker miljö.
-Dröjer inte länge innan någon loggar in på min virtuella maskin och min brandvägg börjar jobba för fullt för att logga all trafik och köra spårning av hans IP adress. Nöjer jag mig här? Nope, utan jag har även satt igång inspelning av allt som sker på den virtuella maskinen samt en key logger som kan stärka bevis för en kommande utredning.
Det visade sig i just det här specifika fallet att uppringaren hann installera både en så kallad ”key logger” som ”spelar in” allt man skriver på sitt tangentbord – inklusive lösenord, samt ett program som tar skärmdumpar av datorns skärminnehåll och skickar iväg till bedragaren.
Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok