Tidigt på fredagsmorgonen drog SMHI tillbaka klass 2-varningen för Hallands och Värmlands län. I Västra Götaland låg dock varningen kvar på den klass 2-nivå.
Och det blev stormigt på flera håll i sydvästra Sverige, utanför Lysekil uppmättes orkanstyrka i vindbyarna, enligt Expressen.
I östra Norge har faranivån höjts från orange till röd. Röd nivå på extremväder i Norge innebär att det finns en risk för stor förstörelse och en verklig fara för människors liv.
”Var ganska kortlivad”
SVT:s meteorolog varnade under fredagen för att stormen kan slå till oväntat, nästan var som helst i södra Sverige.
– Det kan vara tillfälligt. Men det är rejält blåsigt när det väl gäller, säger Tora Tomasdottir.
Vid 02-tiden hade vindarna kulminerat.
– Det är alltså fortfarande blåsigt men den har tappat i kraft och det är inte längre storm någonstans. Den var ganska kortlivad, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI, till TT.
Det är de ovanligt varma höstdagarna som gör att stormen beter sig något annorlunda än höststormar brukar göra. Enligt SVT:s meteorolog påminner den mer om en sommarstorm där vindarna kan slå till oväntat och tillfälligt på flera platser.
”Kortvariga kraftiga vindar”
Stormen Knud består av två vindband. Varav det första, som kom med åska och regn, vid 20-tiden nästan helt hade dragit förbi Sverige.
Det andra vindbandet ligger över östra Svealand och där blir vindarna kraftigare.
– Riktigt rejäla vindar kan det vara. Men det är så kortvarigt att man inte lägger ut en klass 2-varning. Så fort regnet och åskan dragit förbi lugnar det sig, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.
På västkusten kommer det däremot att fortsätta blåsa rejält.
– Det är några timmar extra när vinden kommer att kunna öka och åtminstone i Bohuslän lokalt gå upp till stormbyar. Men det kommer vända redan innan midnatt och lugna ner sig.
Inställda tåg-, flyg- och båtavgång
Tågtrafiken drabbades av inställda avgångar på flera sträckor, från klockan 16 på fredagseftermiddagen till klockan 14 på lördagseftermiddagen.
Vid 19-tiden blev det stopp på sträckan Hallsberg-Vingåker/Katrineholm vilket påverkar all tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg. Trafikverket har ingen prognos för när trafiken kan rulla som vanligt igen. Orsaken är nedfallna träd som slagit ut elen på spåren.
Knud kommer även att påverka båttrafiken. Stena Line har ställt in tre av sina avgångar från Sverige till Danmark, och flyttar fram ytterligare en på samma rutt.
Vid 19.30-tiden på fredagen kom även beskedet att flygbolaget Bra ställt in flera avgångar mellan Bromma flygplats och städerna Kristianstad, Jönköping, Kalmar, Växjö och Trollhättan. Omkring 700 resenärer ska ha drabbats.
– Det är på grund av starka sydvindar. När det gäller Kalmar och Växjö avvaktar vi med kvällsavgångarna och förhoppningen är att passagerare som inte kom med tidigare kommer med då, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på Bra.
Hur ser det ut för imorgon?
– Den väderprognos vi har säger att vädret ska bedarra under kvällen. Vi följer väderprognoserna noga och fattar beslut utefter det.
Under natten mot lördagen fortsätter stormen röra sig uppåt genom landet. Då väntas den däremot avta. På enskilda platser kan det däremot fortsätta komma starka vindbyar.
Strömlöst i delar av landet
På Västkusten har det hittills varit bland annat två nedfallna träd som orsakat kortare strömavbrott på Tjörn och i Karlsborg, enligt elnätsbolaget Ellevio.
Sammanlagt påverkades drygt 670 hushåll. I Mölndal pågår ett strömavbrott som gjort drygt 250 hushåll strömlösa, montörer är på plats, men enligt bolaget är det fortfarande oklart vad som är orsaken bakom. I Katrineholm och Vingåker är över 2000 hushåll strömlösa.