Varningssignalerna på att du är för stressad

Uppdaterad
Publicerad

Symptomen vid stress är många och kan variera från person till person. Om du vilar och återhämtar dig klarar kroppen stress, men annars kan stressen bli skadlig och leda till utmattning efter en längre tid.

Om du upplever något eller flera av följande saker kan det betyda att du lider av stress:

Trötthet och nedstämdhet är vanliga tecken på stress. Har du sovit länge och ostört men fortfarande känner dig väldigt morgontrött kan det vara ett tecken på att du är för stressad. Det kan också visa sig genom att du känner dig både trött och nedstämd och därför ställer in sociala aktiviteter och undviker vänner och familj.

Stressjukdomarna ökar

Olika sorters smärta som magont eller att du känner dig stel och spänd och har ont i kroppen. Spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.

Ångest och oro kan upplevas psykiskt men också fysiskt, till exempel känslan av att ha svårt att andas, ett tryck över bröstet eller att hjärtat slår snabbt och hårt.

Koncentrationssvårigheter och dåligt minne. På grund av olika hormoner som utsöndras i blodet när man är stressad kan man med tiden få problem med koncentrationen och ha svårt att komma ihåg saker.

Beroende- eller tröstbeteende som att dricka alkohol, använda nikotin eller sömnmedel för att klara av vardagen. Det kan också vara att du tröstäter fett och socker.

Lätt att bli sjuk. Om du är stressad kan det leda till att du lättare och oftare får infektioner.

Källa: 1177 Vårdguiden

Se SVT Edits program om unga kvinnor som drabbats av utmattningssyndrom i SVT Play

Så söker du hjälp

Kontakta vårdcentralen eller din företagshälsovård. Det kan ta lång tid att återhämta sig från stressjukdomar och därför är det viktigt att söka vård så fort som möjligt.

Genom vårdcentralen kan du få träffa läkare och få prata med en kurator eller psykolog, eller få hjälp av en sjukgymnast/fysioterapeut.

Det finns också öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.

Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp med vart du kan vända dig. På deras hemsida kan du läsa mer om symptom relaterade till stress.

Barn och ungdomar

Är du under 18 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan också vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola.

Föräldrar kan om det gäller små barn kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stressjukdomarna ökar

Mer i ämnet