default_caption

Var femte elev har blivit kränkt i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många elever känner sig kränkta i skolan, både av elever och lärare. Det visar en ny, omfattande undersökning som organisationen Friends genomfört.

Drygt var femte elev har blivit kränkt av någon annan elev i skolan, enligt den nya rapporten som Friends nu presenterar. Lika många upplever att de ibland känner sig ensamma. Det handlar om över 6000 barn och ungdomar.

”Stort samhällsproblem”

– Det är ett stort samhällsproblem och det görs inte tillräckligt mycket för att komma tillrätta med det, säger Lars Arrhenius som är generalsekreterare på Friends.

Samtidigt uppger var tredje lärare att de inte känner till att någon elev på deras skola blivit kränkt av andra elever det senaste året. Varannan elev från årskurs sex och uppåt tycker dessutom att personalen är dålig på att säga till när de faktiskt ser att någon behandlas illa.

– Det som de här eleverna är med om och berättar om; skulle vi vara med om det på våra arbetsplatser, så skulle det bli mycket mer reaktioner, säger Lars Arrhenius som samtidigt säger att han inte är särskilt överraskad över resultaten i undersökningen. Så här har det nämligen sett ut en längre tid.

Eleverna vittnar även om en annan obehaglig insikt: det är inte bara elever som utsätter varandra för elaka ord och andra trakasserier. 7 procent av barnen och ungdomarna som deltagit i undersökningen svarar att de under det senaste året blivit kränkta av någon ur personalen.

– Det kan vara verbalt. Man kanske talar om eleven på ett nedsättande sätt eller så kan det handla om att man får höra att man inte är tillräckligt intelligent för att klara en viss uppgift, säger Lars Arrhenius.

Friendsrapporten 2013

Friendsrapporten är baserad på data från Friends kartläggningstjänst där 36 698 barn har svarat på frågor om mobbning och kränkningar.

Datainsamlingen har gjorts under läsåret 2012/2013 och har genomförts via webbaserade, åldersanpassade enkäter i skolor.

Av eleverna som har besvarat enkäten går 15 957 elever i årskurs 3-6, 14 045 i årskurs 6-9 och 6696 på gymnasiet.

Personalenkäten har besvarats av 4655 anställda i skolan. Av dessa är 3916 lärare, 146 skolledare och 593 annan skolpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.