I många länder är tillgången på vatten ett stort problem. Även om fler och fler får tillgång till rent dricksvatten är det fortfarande 663 miljoner människor som inte har rent vatten för dagen, enligt Unicef. Vattenbristen är många gånger direkt kopplad till maten vi äter, vilket till stor del beror på att jordbruket är en mycket vattenkrävande sektor.
Mängden vatten som går åt för producera en vara från grunden brukar kallas det virtuella vattnet eller vattenfotavtrycket. I Sverige är det kaffet som orsakar allra högst vattenfotavtryck, då bönorna till en enda kopp kaffe kräver 140 liter för att odlas.
Så här mycket vatten det går det åt för att producera en rad olika livsmedel:
- Ett kilo nötkött: 16.000 liter
- Ett kilo ost: 5000 liter
- Ett kilo hönskött: 3900 liter
- Ett kilo ris: 2700 liter
- En hamburgare: 2400 liter
- Ett kilo vete: 1200 liter
- En liter mjölk: 900 liter
- Ett kilo majs: 900 liter
- En kopp kaffe: 140 liter
- Ett glas vin: 120 liter
Ett badkar rymmer 150-200 liter vatten, som jämförelse.
Lista från Världsnaturfonden WWF och Sida.