Förra veckan begärde Öland statligt stöd för sin vattenkris. Framförallt jordbruket var i akut behov av hjälp, enligt länsstyrelsen. Nordöstra Skåne räknar med vattenbrist i sommar. Om bara någon vecka väntas cirka 30.000 personer besöka en festival i Norje, en tätort i Sölvesborgs kommun, som gränsar till Skåne.
Inför trycksänkningar
På Gotland ser det inte mycket bättre ut. Där har bevattningsförbud införts för att avlasta invånarnas största vattenkälla: Tingstäde träsk. Under sommaren är det många turister som besöker ön, något som de ansvariga är medvetna om.
– Vi kommer att införa trycksänkning, alltså att sänka trycket i vattenledningarna. Öland har tidigare gjort det, och vi har haft kontakt med dem eftersom det är första gången för oss. Just nu testar vi detta för att se hur resultatet blir, säger Susanne Pettersson, vattenchef på Gotland.
Om folk inte börjar spara mer på vattnet finns det en risk att minimumgränsen på Tingstäde träsk nås, alltså att inget mer vatten får hämtas därifrån. Därför försöker vattenenheten just nu att göra en ansökan för att få tillstånd att hämta mer vatten.
– Då uppskattar vi att vi klarar av turistsäsongen, men vi är ju några som bor här och ska bo kvar efteråt också. Så vi hoppas på att det ska bli nederbörd.
”Kritiskt läge”
Det första målet för Gotland är att klara turistsäsongen till och med augusti. Sedan ska vattenenheten försöka lösa problemen på längre sikt.
– Det är ju ett kritiskt läge för hela östra Sverige eftersom våra vattennivåer är låga, då blir det tufft för oss som har mycket turism, säger Susanne Pettersson.
Och det verkar som att det kan dröja innan vattennivåerna återgår till det normala igen.
– Om man utgår från att vi får en normal utveckling av vädret den närmsta tiden kommer grundvattennivåerna att fortsätta sjunka. Det kan vi räkna med fram till höst, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning.
”Varningssignal inför framtiden”
Han tycker att detta är ett bra tillfälle att lära sig av erfarenheterna, eftersom det i framtiden kan se ut så här på många håll i världen.
– Det här är en bra varningssignal inför framtiden. Även om just detta kanske inte har en direkt koppling till klimatförändringarna kan man använda sig av erfarenheterna för att fundera på hur man planerar sin vattenförsörjning.
Bo Thunholm menar att det är en fördel om det kommer större nederbördsmängder i höst än det normalt brukar göra.
– Vi har ett underskott som vi behöver ta igen, även om vi får en återhämtning blir den snabbare och bättre om vi får nederbördsmängder som är över det normala, säger han.