Vattenfalls kärnkraft i Tyskland ett fiasko

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Vattenfall har tappat 22 miljarder kronor på sina tyska kärnkraftverk, visar SVT:s Rapports granskning. Det handlar om ett av svenskt näringslivs största fiaskon.

Förlusterna innebär att varje svensk medborgare gått miste om 2.000 kronor.

Företaget äger två tyska kärnkraftverk som i stort sett stått stilla sedan 2007. Det är det som är huvudförklaringen till varför den svenska energijätten de senaste åren varit Europas sämsta kärnkraftsbolag.

Kostsam affär

Men det har också blivit en mycket kostsam affär för Vattenfall.

För under de senaste fyra åren har Vattenfall tappat 16 miljarder kronor i intäkter på grund av att reaktorerna Krümmel och Brunsbüttel inte levererat el.

Dessutom har Vattenfall satsat 6 miljarder kronor på att renovera anläggningar. En stor del av dessa pengar är nu förlorade på grund av att den tyska regeringen tagit beslutet att Vattenfall inte får starta anläggningrna igen.

En anledning till att den tyska regeringen kan gå så hårt fram mot Vattenfall är att den lokala kärnkraftsinspektionen i delstaten Schleswig Holstein inlett en undersökning om Vattenfall har rätt att fortsätta att driva kärnkraftsanläggningar i Tyskland. Utredningen påbörjades 2009 och är fortfarande inte klar.

-Vi ger fortlöpande information och gör de förbättringar som myndigheterna ber oss om. Men utredningen är inte slutförd än, säger Ernst Michael Züfle som är talesperson för Vattenfall Europe Nuclear Energy.

Vattenfalls anläggningar offrades först

Detta har gjort att Vattenfalls anläggningar i Brunsbüttel och i Krümmel blev de första som offrades när den tyska förbundskanslern Angela Merkel tog det historiska beslutet att avveckla kärnkraften i Tyskland.

Då det gäller Brunsbüttel kan det förklaras med att anläggningen är en av de äldsta i Tyskland. Men Krümmel plockades ut för att det under Vattenfalls ledning blivit en symbol för kärnkraftsmotståndarna i Tyskland (se artikel bredvid).

Och även om Vattenfall nu försöker få kompensation från den tyska regeringen är det småpengar jämfört med förlusterna under de senaste fyra åren.

Jan Nylander

jan.nylander@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.