Allt som krävs för att anmäla sig som kandidat hos ett parti som inte har låst sin vallista är att fylla i den här blanketten. Den som uppfyller kraven har rätt att kandidera – oavsett vad partiet tycker. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vem som helst kan anmäla sig som SD-kandidat i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna få fram kandidater in i det sista har Sverigedemokraterna låtit flera av sina kommunlistor i Örebro län vara öppna.

Det betyder också att vem som helst som klarar kraven kan anmäla sig själv som kandidat – utan att partiet har något att säga till om.

– Det är ingen trevlig risk att ta, säger Per Söderlund, länsordförande för SD i Örebro län.

Redan i april var sista datum för partierna att beställa valsedlar så att de skulle kunna tryckas i god tid innan valet.

Då fanns också möjligheten att låsa valsedlarna, så att inga andra kandidater än de som står på valsedeln får väljas in.

Val 2018 Örebro

Men Sverigedemokraterna saknade tillräckligt många namn på valsedlarna i flera kommuner. Det betydde att partiet lät bli att låsa listorna i de kommuner där man trodde att det skulle kunna gå att få fram fler kandidater.

– Det är ett sätt att motverka att vi får tomma stolar, säger Per Söderlund (SD).

Per Söderlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Har fått fram fler politiker

De flesta partierna i Örebro län har låst sina valsedlar i kommunvalet. Undantagen är Feministiskt initiativ i Nora, Grythyttelistan i Hällefors, Miljödemokraterna i Karlskoga, Landsbygdspartiet Oberoende i Lindesberg och Sverigedemokraterna i Askersund, Hällefors, Laxå, Lindesberg och Nora.

Den extra tiden för att få fram kandidater har haft stor betydelse för Sverigedemokraterna.

I Nora finns nu totalt fem namn – bara två av dem är tryckta på valsedeln. Väljare har nu möjlighet att skriva till något av namnen för hand på valsedeln.

Men eftersom vem som helst kan anmäla sig själv som kandidat till länsstyrelsen på de olåsta listorna, ökar risken att någon utifrån lägger beslag på en stol i kommunfullmäktige. Framförallt i de kommuner där de tryckta listorna innehåller få namn, finns en möjlighet för personer med helt andra politiska åsikter att kuppa sig in på Sverigedemokraternas mandat.

– Det kan hända, tyvärr. Det är ingen trevlig risk att ta. Men alternativet är att vi förmodligen skulle ha tomma stolar i de kommunerna, säger Per Söderlund (SD).

Övertala om att lämna uppdraget

SD har tidigare råkat ut för att andra än partimedlemmar valts in som företrädare. Därför har man i år låst alla de listor där det fanns tillräckligt med kandidater i april.

Skulle det hända igen, är tanken att försöka få den som valts in att bli partimedlem – eller övertyga dem att lämna kommunfullmäktige.

– Är det så att det har kommit in någon som det visar sig att vi inte vill ha där, så gör vi ju allt för att för att få dem att lämna sin post, säger Per Söderlund (SD).

Kraven som en kandidat måste uppfylla

För att kunna väljas i kommunvalet måste kandidaten

1) ha rösträtt i kommunen

2) vara folkbokförd där

3) senast två dagar före valet ha gett sitt samtycke på en särskild blankett

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet