Patrik Lundberg är reporter och krönikör på Dagens Nyheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
DN-journalisten Patrik Lundberg har under många år granskat svensk utlandsadoption. Hör vad han tänker om grannländernas adoptionsstopp i videon ovan. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska

”Verkar vara början på slutet för internationell adoption”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark och Norge stoppar utlandsadoption från flera länder efter rapporter om oegentligheter. Frågan är nu vad som kan hända i Sverige.

– Tiden vi lever i nu verkar vara början på slutet för internationell adoption till Sverige, säger journalisten Patrik Lundberg som länge bevakat adoptionsfrågan.

Den danska adoptionsorganisationen har lagt ned sin verksamhet efter att Socialstyrelsen tillfälligt stoppat adoption från fem länder, vilket i praktiken omöjliggör utlandsadoption i landet.

Även Norge stoppar adoptioner från flera länder och det finns ett myndighetsförslag om att stoppa alla adoptioner i två år då man gjort bedömningen att risken för olagligheter är reell.

Tillsynsärende pågår i Sverige

Förra året kom nästan hälften av alla barn, 33 av 73, som adopterades till Sverige från något av de länder som Norge och Danmark nu stoppar.

Ett av dem är Filippinerna där den norska tidningen Verdens Gang, VG, bland annat visat hur bebisar säljs i landet.

I Sverige har Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, påbörjat ett tillsynsärende gällande Filippinerna efter det som framkommit i VG, säger Per Sundberg, kommunikationsansvarig på myndigheten.

Nu inväntar myndigheten underlag från Norge och Danmark gällande de övriga länderna.

– Frågan är ju om de sitter på uppgifter som vi inte har haft. Det kan bli så att vi inleder tillsynsärende om de länderna också, men det kan vi inte veta nu.

Jelena Jovanovic Hansen är verksamhetschef vid svenska Adoptionscentrum som förmedlar adoptioner från Filippinerna.

”Vi anser att adoptionerna från Filipinerna till Sverige genomförs på ett rättssäkert sätt enligt gällande lagar och konventioner”, skriver hon i ett mejl.

”Stort svek”

Sedan 2021 pågår en statlig utredning som ska klargöra förekomsten av eventuella oegentligheter inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet.

Enligt utredaren Anna Singer innefattar uppdraget att ta ställning till om dagens regelverk behöver förändras och lämna förslag på åtgärder.

Jelena Jovanovic Hansen vid Adoptionscentrum skriver att de anser att ett stopp av utlandsadoption skulle vara ett ”stort svek mot alla de barn som i stället skulle behöva växa upp på barnhem”.

Internationell adoption minskar

Antalet internationella adoptioner har minskat under många år. År 2004 kom 992 barn till Sverige genom adoptionsorganisationer. 2014 var den siffran 345 och 2019 kom 170 barn.

Förra året, 2023, kom 73 barn till Sverige genom auktoriserade adoptionsorganisationer.

Adoptionscentrum är Sveriges största adoptionsförmedlare. I fjol förmedlade de 48 internationella adoptioner.

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.