• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alliansens partiledare på SVT:s valvaka. Från vänster Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mats Knutson: ”Nu börjar striden om vem som vann”

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett mandat skiljer de rödgröna partierna från allianspartierna i det preliminära valresultatet. Nu fortsätter kampen om vilka som ska bilda Sveriges nästa regering, konstaterar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Vi har att vänta ett politiskt spel på hög nivå där båda sidor kommer att försöka framställa sig själva som en större vinnare än motståndarsidan, säger han.

Valresultatet blev exakt så jämnt som många hade trott i förväg. Dagen efter valet är det fortfarande oklart vilka som kommer bilda nästa regering.

– Det är oerhört jämnt mellan blocken, de rödgröna är lite större än alliansen men det finns ingen majoritet i riksdagen för de rödgröna partierna. Nu när valet är klart, de flesta rösterna är räknade, så kommer hela den här processen drivas vidare i riksdagen där Ulf Kristersson hävdar att han ska bli statsminister och Stefan Löfven hävdar att han ska bli statsminister. Vem av dem det blir det vet vi inte i dag, säger Mats Knutson.

Val 2018 – #dinröst

Han fortsätter:

– Vi har att vänta ett politiskt spel på hög nivå där båda sidor kommer att försöka framställa sig själva som en större vinnare än motståndarsidan för att därmed ge sig själva större legitimitet i kampen om statsministerposten. För det är det som det kommer handla om nu. Att man försöker omsätta det här valresultatet i krav på att erövra statsministerposten efter ett val som kanske inte har någon självklar vinnare.

Väntat att Löfven inte avgick

Allianspartierna krävde statsminister Stefan Löfvens avgång under valnatten. Men att Löfven väljer att sitta kvar när förhandlingarna nu börjar är väntat, enligt Knutson.

– Det ger honom ett försprång gentemot Ulf Kristersson, i alla fall under två veckor fram tills det är en obligatorisk statsministeromröstning. Om inte Stefan Löfven innan dess kan förmå ett antal borgerliga partier, egentligen både Centerpartiet och Liberalerna, att lägga ner sina röster så kommer han att röstas bort.

Tror inte på extraval

Om Stefan Löfven tvingas avgå kommer talmannen presentera en ny statsministerkandidat. För att statsministern ska bli vald krävs att en majoritet av riksdagsledamöterna inte röstar emot förslaget. Talmannen kan föreslå en ny statsministerkandidat i tre områngar. Om riksdagsledamöterna varje gång röstar emot förslaget utlyses per automatik ett extraval, eller nyval som det ofta kallas.

Knutson tror däremot inte att det här valresultatet kommer leda till ett extraval. Det hade inneburit för stora risker för ett flertal partier. Han tror att partierna på ett eller annat sätt kommer att hitta en lösning för hur landet ska regeras. Men det kan i sin tur leda till att en del väljare känner sig svikna.

– Det kommer att kosta på, för ett eller flera partier tvingas ge besked som man inte har gett i valrörelsen. Det vill säga göra tvärtemot vad man har sagt och det kan utlösa en svekdebatt, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet