– Vi kan gråta åt dåliga beslut, men samtidigt glädjas åt att vi ska hitta nya lösningar för att hitta nya vägar framåt. Det sa Miljöpartiets språkrör Åsa Romson när hon öppnade en dialogkonferens som partiet anordnar denna lördag för att diskutera flyktingfrågan, om det som har hänt och vad partiet kan göra framöver i denna för partiet känsliga fråga.
Slutna grupparbeten
Dialogkonferensen samlar omkring 300 miljöpartister på tre olika platser i landet: i Härnösand, Västerås och Malmö. Det mesta kommer att vara slutna grupparbeten, där media inte får vara med och lyssna, men ett par punkter är öppna, som inledningsanförandet från Åsa Romson till exempel.
Hon talar på videolänk från Härnösand, vi sitter med ett hundratal miljöpartister i en hörsal i Kockum Fritid. En del av de mest centrala citaten bryts av en länk som inte är hundraprocentigt tillförlitlig.
Vill förkorta tiden för asyllagen
Utåt sett är främsta syftet med dialogkonferensen att partiet nu ska diskutera nya lösningar för att den tillfälliga asyllagen ska bli så kortvarig som möjligt. Inåt sett handlar den minst lika mycket, enligt de flesta vi talar med, om att tala ut om det som har hänt.
Partiet är fortfarande sargat av att ha gått med på en ny asylpolitik som det ena av språkrören har kallat för ”skit”, och som de själva är med och administrerar.
Fortfarande finns de som egentligen hade föredragit att partiet hade lämnat regeringen, men flera av dessa har lagt ner stridsyxan för att följa den andra linje som partiet nu har valt. Att fortsätta sitta vid makten och göra det bästa av det dåliga.
– Jag ser väldigt tydligt hur de gröna värdena behövs i dessa tider för överbrygga de konflikter som har uppstått på sina håll. Jag är stolt över att vi nu tar avstamp i vårt personliga engagemang för att politiska lösningar för att komma vidare, sa Åsa Romson i talarstolen.
När partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tar till orda efter Åsa Romson vid inledningsanförandet, tar hon fasta på att dagens uppgift för de församlade miljöpartisterna är att hitta vägar för att återigen kunna ta emot fler flyktingar.
– Vi måste höja kapaciteten och se till att mottagningen fungerar. Vi måste hitta alla de goda exempel vi ser och forma en ny hållbar politik som gör att det fungerar, sa Maria Ferm.
Kamp inom regeringen kan vänta
Få eller snarast inga nyheter förväntas denna denna dag. Däremot kan sägas att en lyckad dialogkonferens kan innebära slutet för en ytterst turbulent period för Miljöpartiet internt, där regeringsmedverkan var på vippen att avslutas.
Samtidigt är inte prövningen över för partiet i flyktingfrågan. Framöver kan regeringen – och då främst Socialdemokraterna – se behov av ytterligare åtgärder inom asyl- och flyktingpolitiken, och det skulle vara ytterst svårsmält för Miljöpartiet.
Dessutom väntar en ännu hårdare prövning på lite längre sikt när den nu tillfälliga asyllagen, som ska vara i tre år fram till våren 2019, verkligen ska upphöra att gälla. Redan idag ifrågasätter många hur tillfällig den i själva verket kommer att bli.